Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Juksepaver

Den katolske kirke har skaffet seg statsstøtte på ulovlig vis. Det bør være en politisak.

 I GOD TRO? Den katolske kirke har registrert uvitende personer som medlemmer av kirkesamfunnet. Det har gitt dem mer i statsstøtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
I GOD TRO? Den katolske kirke har registrert uvitende personer som medlemmer av kirkesamfunnet. Det har gitt dem mer i statsstøtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ta Dagbladets katolikktest - sjekk om DU er katolikk. 1) Har du meldt deg inn? 2) Mottar du medlemsbladet St. Olav? 3) Har du et katolsk-klingende navn?

Det første er et lurespørsmål, det spiller ingen rolle om du ikke har meldt deg inn. Hvis svaret er ja på ett av de to andre, kan du være katolikk. Ring Brønnøysundregisteret på 75 00 75 00.

Den norske katolske kirken har syndet. Dagbladet har avslørt at flere tusen personer er blitt registrert som medlemmer i Den katolske kirke uten at de selv har visst om eller samtykket til det. Det er ulovlig. Kirken kan ha skaffet seg urettmessig støtte for flerfoldige millioner kroner.

Noen av de ufrivillige katolikkene, som Sonia Muñoz Llort, er døpt katolikk i Spania, men har flyttet til Norge og ikke hatt kontakt med den katolske kirken her. Andre, som islandske Nanna Maria Cortes, har ingen tilknytning til katolisismen, bare et navn som kan tyde på opprinnelse fra et land der katolisismen er utbredt.

Stat og kommune utbetaler statsstøtte til trossamfunn basert på antall medlemmer. Den katolske kirkes medlemstall er doblet på fire år, fra 66 000 i 2010 til 140 000 i 2014. Basert på medlemstallene vil Den katolske kirke få en statsstøtte på rundt 130 millioner kroner i 2015.

Biskop Bernt Eidsvig har forklart medlemsveksten med den store arbeidsinnvandringen fra land med mange katolikker. Han innrømmet tidlig at de ikke hadde god kontroll med medlemslistene, og at det var gjort enkelte feil. Etter hvert fortalte han at de begynte å bruke noen «snarveier» fra 2010, på grunn av den store pågangen. Ansatte i trossamfunnet har lett etter katolsk-klingende navn i offentlige registre, tatt en sjanse og meldt dem inn. Snarveien er ikke beskrevet i årsrapporten som en del av rutinene.

Fylkesmannen, som administrerer tilskuddene, har krevd opprydning. 20 ansatte i kirken jobber nå med å gjennomgå alle medlemskap inngått mellom 2010 og 2014, cirka 79 000, og fjerne alle feilregistreringer. Hittil har de slettet 6000 ubekreftede medlemmer.

Kirken har beklaget. Biskopen virker oppriktig lei seg overfor de som aldri har hatt noe med katolisismen å gjøre. Samtidig har kirken prøvd å forklare og forsvare den urettmessige innmeldingen av de som «egentlig» er katolikker, med at de «egentlig» bør være medlemmer av kirken, siden den er overnasjonal. De ville telle troende sjeler - og innkassere penger for dem.

Tilsynelatende har kirken rettet seg etter Fylkesmannens krav. Men så seint som 2. februar gikk det ut en e-post til menigheter og prester om å tilbakedatere startdatoen når man registrerer folk som «allerede er katolikker» til før årsskiftet, for å sikre pengestøtte for disse. Det høres ut som en oppfordring til dokumentforfalskning. Kirken står imidlertid hardt på at det bare var en teknisk beskjed om hvordan registreringsskjema skal føres inn i datasystemet.

Det å registrere uvitende mennesker er et overtramp mot dem det gjelder. I tillegg er det snakk om offentlige midler, som Fylkesmannen nå vurderer å kreve tilbakebetalt. Flere kommuner vil stanse pengestrømmen. Saken kan dreie seg om noe mer enn en glipp og et byråkratisk problem. Den likner mer og mer på systematisk medlemsjuks med økonomisk motiv. Bare politi, påtalemyndighet og domstoler kan etterforske, påtale og avgjøre hvorvidt noe straffbart har skjedd. Om Den katolske kirke har handlet med overlegg eller i god tro. Fylkesmannen har kjent til saken i månedsvis. Hvorfor har de ikke gått til politiet? Hva skal til?

I saken om medlemsjuks i SOS Rasisme som Dagbladet avslørte i 2010, tok det lang tid før statsråd Audun Lysbakken varslet Regjeringsadvokaten, og enda lengre tid før politiet igangsatte etterforskning. Det har gått fem år, og etterforskningen pågår fortsatt. Ved seindrektighet står både bevismateriale og skattepenger på spill.

I saker i andre land har man sett at den katolske kirken har hatt en tendens til å spille med egne regler. FN har rettet skarp kritikk mot Vatikanet for unnfallenhet i overgrepssaker. Trossamfunnet er dessverre kjent for å ha et selvbilde som om de er hevet over denne verden. Denne saken bedrer ikke omdømmet.

I SOS Rasisme-saken ligger ikke staten an til å få noe særlig penger tilbake. De involverte seg ikke før kassa var nærmest tom. Paven i Vatikanet har nok litt å rutte med, men den norske kirken er ikke like velstående. Stat og kommune må ikke stille seg slik at de får skattepengene tilbakebetalt i røkelse og myrra. Politiet har nummer 02800.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!