Juksepenger i bruk

Et firma som lager juksepenger til filmindustrien må legge ned produksjonen etter at pengene ble brukt på ordentlig.

Secret Service i USA har beordret firmaet Independent Studio Sevices som lager juksepenger til filmindustrien om å legge ned produksjonen etter at flere har klart å betale med de.

Det er vinden har spredd pengene vekk fra filmsettet til Jackie Chans «Rush Hour 2» i Los Angeles. En milliard dollar i juskepenger forsvant fra innspillingen. Senere har man funnet ut at pengene har blitt brukt til å betale med minst 19 steder i området.

- Pengene de laget var rett og slett for like ekte penger, forteller Spesial Agent Chuck Ortman til BBC.

Firmaet må trekke tilbake og makulere alle pengene det har laget.

Eieren av firmaet, Greg Bilson, mener at ordren om nedleggelse er svært uheldig for amerikansk filmindustri. - Dette er nok en grunn til at flere og flere vil ta produksjonen ut av landet, til Canada.

Amerikansk lovgivning sier at juksepenger skal være 25 prosent mindre eller 50 prosent større enn orginalen. Filmpengene var på en prikk like store som vanlige dollar.

Skal man følge reglene får også man problemer, fordi lovlige juksepenger ser uekte ut på lerrettet.

Rekvisitafirma sliter med stadig høyere krav fra filmindustrien. Det gjelder både produksjon av juksepistoler og penger. - Rekvisitaene vi lager nå er mye mer realistiske enn før, sier Pam Elyea, som eier firmaet History for Hire.

- Jo mer ekte det ser ut, jo lettere er det for folk flest å bli forvirret, dette kan føre til problemer.

«Rush Hour» får premiere senere i år, med eller uten juksepenger.

JACKIE CHAN: Spiller inn «Rush Hour 2» i Los Angeles. Det var da pengene blåste bort, i hopetall. Her har han et glassøye i øyet, til ære for fotografene.Foto: SCANPIX