Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jul? Nei takk!

Et morsomt oppgjør med amerikansk julefeiring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har John Grisham hatt behov for et sidesprang? Det er ikke mye juridisk spenning i «O jul med din glede». Derimot er det en satirisk liten roman om et amerikansk ektepar som ikke vil feire jul.

Regnskapsføreren Luther Krank har funnet ut at han året før brukte 6100 dollar på julefeiringen, penger som han ikke fikk noe igjen for. Dermed bestemmer han seg for å ta med kona Nora på cruise i Karibia, siden de ikke har noen forpliktelser: Datteren Blair har reist til Peru for å jobbe for Fredskorpset i et år, så hun vil ikke savne dem.

Men da har Luther og Nora glemt naboene. De bor i ei gate som er sterkt opptatt av å ha den mest glorete julepynten - alle husene rigger opp en opplyst kjempefigur av Snømannen Kalle på taket, i tillegg til de mange tusen obligatoriske lysene på hus, garasjer og trær. Når Krank-huset blir liggende i mørke, er det rene krigserklæringen.

Resultatet er at de blir utsatt for anonyme julekort, kommer på kant med politi, brannvesen og speidere, får oppslag i lokalpressen og blir juleterrorisert av barn og voksne som invaderer plenen deres for å synge.

Enden på visa skal ikke røpes her, bare at den er god og amerikansk. Og John Grishams lille juleroman - 176 sider - er både morsom og tankevekkende, selv om den neppe blir noen konkurrent til Charles Dickens.

Hele Norges coronakart