Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jula er best på tv

Det blir ikke jul noen filmklassikere.

INGEN JUL UTEN: Tre nøtter til Askepott, en   østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973, er blitt en juleklassiker som folk tydeligvis ikke blir lei.
INGEN JUL UTEN: Tre nøtter til Askepott, en østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973, er blitt en juleklassiker som folk tydeligvis ikke blir lei. Vis mer

Vi er mange som har det sånn. Den helt spesielle følelsen av å våkne noen timer senere enn vanlig, for så å tasse rundt i slåbrokken for å finne fjernkontrollen.

DENNE BARE MÅÅÅÅ VI HA: «Donald Duck og vennene hans» er like viktig som Sølvguttene julaften.
DENNE BARE MÅÅÅÅ VI HA: «Donald Duck og vennene hans» er like viktig som Sølvguttene julaften. Vis mer

Klokka er nærmer seg 11 og det er bare å slå på NRK1, finne fram godteskåla, krype ned i sofaen og se «Tre nøtter til Askepott».

Donald og røkelse Stearinlysene brenner sakte mens den ene filmen avløser den andre. Vi zapper mellom et knippe tv-kanaler som er trofaste mot jula. Kan være greit å ha muligheten til å utvide horisonten og kanskje hoppe over en eller annen «Hjemme alene»-film du har sett ørten ganger før.

TOM CRUICE: «Mission Impossible 4» er en fartsfylt actionfilm.
TOM CRUICE: «Mission Impossible 4» er en fartsfylt actionfilm. Vis mer

«Donald Duck og vennene hans» er ferdig. En ny vending røkelse må tennes.

KAN NOEN TOPPE DENNE? «Flåklypa Grand Prix». Her Solan Gundersen med sin legendariske filmreplikk «Dra meg baklengs inn i fuglekassa».
KAN NOEN TOPPE DENNE? «Flåklypa Grand Prix». Her Solan Gundersen med sin legendariske filmreplikk «Dra meg baklengs inn i fuglekassa». Vis mer

Selvsagt må noen nødvendigvis jobbe, lage mat - eller desperat handle presanger. Men for oss sorgesløse uten juleplikter: måtte Sølvguttene og «Karl-Bertil Jonssons julaften» velsigne høytiden for oss. Etter maten og før presanger skal åpnes kan du nyte «Shrek» med stemmene til Asgeir Borgemoen og Thomas Giertsen.

ROMANTISK: Prinsesse Fiona får sin Shrek.
ROMANTISK: Prinsesse Fiona får sin Shrek. Vis mer

Det er tv-serier og filmer opp og i mente, i reprise, i søskenkanler eller hos konkurrentene til øynene blir røde og rektangulære.
Klassikeren «Flåklypa Grand Prix» server TV2 1 juledag og 2. juledag ble det storfilmen «Kon-Tiki». Romjula bur videre på «Mission Impossible 4», «Sherlock Holmes» og filmen basert på Jo  Nesbøs «Hodejegerne».

FOR EN FÆL HEKS: Glenn Close som Cruella De Vil i «101 dalmatinere».
FOR EN FÆL HEKS: Glenn Close som Cruella De Vil i «101 dalmatinere». Vis mer

TVNorge frister 2. juledag med «101 dalmatinere» og Glenn Close som Cruella DeVil.

DEN OPTIMALE REISEN: Hanne Krogh i «Reisen til julestjernen».
DEN OPTIMALE REISEN: Hanne Krogh i «Reisen til julestjernen». Vis mer

Filmen «Stikket» er en klassiker fra 1973 som fikk hele sju Oscarpriser vi gjerne ser en gang til - med bl.a. Robert Redford og Paul Newman. Og i «Donwton Abbey julespesial» truer skandaløse hemmeligheter, en ny romanse og en hjerteskjærende avskjed.

NYE SKANDALER: I «Donwton Abbey julespesial» truer skandaløse hemmeligheter, en ny romanse og en hjerteskjærende avskjed.
NYE SKANDALER: I «Donwton Abbey julespesial» truer skandaløse hemmeligheter, en ny romanse og en hjerteskjærende avskjed. Vis mer

Det er bare å nyte fridagene og kose seg innedørs. Glem plikter, arbeid, trening og alt som skulle og burde vært gjort.

Det er jul - og ett år til neste gang. Kos dere!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media