Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jula er over - nå gjenstår bare fyrverkeri og nyttårstaler

Hva kan vi vente fra kong Harald og Erna Solberg denne gangen?

TID FOR TALER: Her ser vi Erna Solberg overlevere sin nyttårstale til kong Harald for godkjenning. Foto: NTB Scanpix
TID FOR TALER: Her ser vi Erna Solberg overlevere sin nyttårstale til kong Harald for godkjenning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julestormene er over. Regnet pisker ikke lenger mot asfalten. Vinden hyler ikke langs veggene. Julenissen har trosset stormen og kommet seg trygt hjem til Nordpolen eller Finland eller Drøbak eller hvor han nå har sitt verksted. Snekker Andersen hviler ut etter innsatsen. Karl-Bertil Jonsson puster ut. Piken med svovelstikkene drømmer om lys og varme, tante Pose har reist hjem. Mikke Mus og vennene hans forbereder seg allerede til neste års show. Hovmesteren har gjort sin plikt mot grevinnen, og alt lyser fred. Akevittflaska er tom, ribba nesten ferdiggnagd. Juletreet er så smått begynt å drysse. Mange sover, ingen er på jobb.

Slik ruller Norge videre gjennom romjula, på vei mot nyttår. Kongen og statsministeren sitter ved hvert sitt skrivebord og lurer på hvilket budskap de skal berike folket med i helgen. De sitter med fyllepennen i hånda og håper de skal komme på noe. Begge to glaner diskret ut mot ingenting og håper det fins noen gode ideer der ute. Foran dem ligger et blankt papirark. Så løfter de pennen og setter den mot papiret. Splitten skraper under ordene mens de skriver: Norske kvinner og menn. Eller kanskje: Kjære landsmenn? Nei huff, det må bli landsmennesker. Eller kanskje: Velgere i sør og nord? Sjøfolk hjemme og ute? Fattig og rik, leg og lærd, prest og fut, fisker og bonde, far og mor, søster og bror, liten og stor?

Småjentene har fått gaver som har forvandlet dem til vitenskapskvinner. De har fått mikroskop, stjernekikkert og ting de kan bruke til å bygge alt fra vindmøller til ubåter. De har fått tryllesett og driver magi på harde livet. De har fått fjernstyrt bil og ferske legovarianter. De har fått teddybjørner sydd etter klassiske modeller fra begynnelsen av forrige århundre. Den minste har ønsket seg fotbad. Nå sitter begge med beina i vann og slåss om plassen så spruten står over hele stua.

Julefreden er kommet, med pepperkaker og julebrus, nøtter som knekkes, clementinere som skrelles. I fugleneket sitter ingen dompaper, men en flott skjære i kjole og hvitt. Klar til fest. Riktig godt nytt år, alle sammen!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!