SAMLEREN: Carl Spitzwegs maleri «Bokormen» («Der Bücherwurm») fra 1850. <stikktittel></stikktittel>
SAMLEREN: Carl Spitzwegs maleri «Bokormen» («Der Bücherwurm») fra 1850. Vis mer

Praktbøker

Julaften er kvelden for harde pakker under treet

Bøker med perm og papir har fortsatt et publikum.

Kommentar

NOK ET BOKÅR er gått, og ennå har ikke E-boka konkurrert ut den fysiske boka med permer og papir. Boka som på tampen av året ble en av de største bestselgerne i 2018, er mer eller mindre umulig å tenke seg som E-bok. Maja Lunde og Lisa Aisatos «Snøsøsteren» er en klassisk billedbok, en type bok som appellerer til barns fantasi og som utvilsomt vil feste seg i hukommelsen som et lykkelig minne hos de ungene som har fått lese den.

JULAFTEN ER DEN store bokdagen i de tusen hjem. Slagordet «Bøker er den beste julegave» har fortsatt en sterk klang. Det er få bransjer der man er like avhengig av julesalget som bokbransjen for å holde seg klar av bunnlinja. Og da snakker vi stort sett om papirbøker. Bøker som i tillegg til å ha et mer eller mindre interessant innhold også har en design og en gjennomtenkt typografi, kanskje illustrasjoner, som gir dem en plussverdi.

HENGIVENHET for boka ligger bak Burkhardt Spinnens "Boken - en hyllest".
HENGIVENHET for boka ligger bak Burkhardt Spinnens "Boken - en hyllest". Vis mer

DET UTGIS fortsatt bøker som er direkte avhengige av å være i papirformat. Av høstens utgivelser kan nevnes Tor Åge Bringsværds «Vov», der han med logrende kjærlighet skriver om hunder, David Foenkinos og Charlotte Salomons vakre og rystende roman «Charlotte» eller Atle Nilsens fornøyelige «Den store boka om tog», full av dampende kuriositeter. Også innen sjangeren «Bøker om bøker», velkjent hos enhver antikvarbokhandler, fins noen nykommere som er vel verdt å merke seg.

DEN TYSKE forfatteren Burkhard Spinnen (62) har skrevet «Boken – En hyllest» (Pax), oversatt av Per Qvale. En pryd for ethvert hjemmebibliotek. Boka har et rødt omslag med hvit skrift og er vakkert illustrert av Line Hoven. «Helt fra jeg lærte å lese, er det bøker, ikke data, som har åpnet verden for meg. Bøker har vært mine ledsagere, mine samboere, mine hjelpere, mine venner, og de er det den dag i dag,» skriver Spinnen. I 42, små essay går han igjennom den fysiske boka ut fra alle slags vinkler; til og med såpass uventede kapitler som «Den forsvunne boka», «Den stjålne boka» og «Hester og bøker».

BOKHANDLER BLUES: Vittig om bransjen fra Skottland.
BOKHANDLER BLUES: Vittig om bransjen fra Skottland. Vis mer

SPINNENS BOK er gjennomstrømmet av en dyp kjærlighet til boka som fenomen og kulturbærer. Den skotske forfatteren Shaun Bythell har et annet utgangspunkt. I den selvbiografiske romanen «En bokhandlers dagbok» (Gursli Berg) forteller han hvordan livet hans endret seg etter at han kjøpte et blåfrossent og overfylt antikvariat i den skotske byen Wigtown. Boka følger et år i butikkens virksomhet. En fornøyelig beskrivelse av kunder, innkjøp, salg og surr, i en ustoppelig jakt på de merkeligste bøker. Bythell beskriver den spenningen mange av oss føler når vi står overfor et blandet assortiment av brukte bøker, for eksempel på et loppemarked: «Når jeg drar til et hus for å kjøpe bøker, har jeg en forventning som ikke likner på noen annen. Det er som å kaste ut et garn uten å vite hva man får når man trekker det inn.»

TONE SELBOE har skrevet en velformulert bok om sine eventyr i lesningens univers.
TONE SELBOE har skrevet en velformulert bok om sine eventyr i lesningens univers. Vis mer

INGEN BOKELSKERE bør går glipp av litteraturprofessor Tone Selboes bok «Leselyst – Om bøker, liv og litteratur» (Kagge). Selboe går på en stillferdig og folkelig måte inn i lesningens mysterier, hva det er som får oss til å bli lesere og hvilket utbytte vi kan forvente oss. «Vi kan bare leve ett liv, men lesningen gir oss mulighet til å delta i mange flere,» skriver hun, og bringer slående eksempler og tankevekkende sitater fra litteraturens univers. Ei bok å ha liggende på nattbordet. Den innbyr til sakte lesning.

NÅR MAN LESER Selboes refleksjoner, kan man ikke tenke seg annet enn at det er fysiske bøker hun har mellom fingrene. Hun skriver også om hvordan bøker ved sitt blott nærvær, som en gjenstand og del av en samling, utgjør et «minnemagasin», som understreker hvilken verdi lesning og bøker kan ha i et menneskeliv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.