Julas gylne drikk kan også nytes i bokform

Wandrups utvalgte: Akevitt er også kultur.

BOK: Mange av oss foretrekker nok å drikke akevitt framfor å lese om den. På den andre siden gir ikke bøker bakrus.

Den som vil ha noe å prate om under julebordet, kan forberede seg på å holde et lite foredrag om juledrikken framfor noen, akevitt. Nylig kom Espen Smith med boka «Akevitt - en guide fra Aalborg til Ægir».

Jula må nesten vare helt til påske dersom du skal kunne smake på alle de sortene Smith er igjennom i denne boka.

Han beskriver hver eneste en av dem både med poetiske og tekniske detaljer, dessuten kuriositeter og anbefalt bruksområde.

I forordet av Lars Ørjasæter, daglig leder i Norske Akevitters Venner, får vi opplyst at disse nå teller 7500 mennesker. Han opplyser også at foreningen er tatt opp som medlem i Norges Kulturvernforbund.

Med andre ord: Akevitt er kultur. Huschk det. Dessuten meget velsmakende.

La oss samtidig minne om Lene Aarnes Westerhaugs fyldige bok «Akevitt - Livets vann» (2010), grunnboka om de gylne dråpenes kulturhistorie.

Den spenner fra krydder & urter til avhold og internasjonal snapsehistorikk.

Boka har en tilegnelse som varmer: «Til pappa».