KONSERNSJEF: Mads Nygaard sier til Dagbladet at forholdene ikke ble anmeldt før i dag av praktiske årsaker. Foto: Sveinung Ystad
KONSERNSJEF: Mads Nygaard sier til Dagbladet at forholdene ikke ble anmeldt før i dag av praktiske årsaker. Foto: Sveinung YstadVis mer

Jule- og nyttårsfri forsinket anmeldelsen av konserndirektøren

- Vurderte faren for bevisforspillelse som liten.

(Dagbladet): Konsernsjef i Aschehoug, Mads Nygaard, bekrefter ovenfor Dagbladet at tidligere konserndirektør for økonomi og finans, Marius Schatvet, blir politianmeldt i dag, etter at han ble tatt for underslag av 4.4 millioner kroner før jul i fjor.

Schatvet ble avslørt den 20. desember da han var i ferd med å overføre ytterligere en million, og har innrømmet forholdene. Likevel har forlaget valgt å ikke anmelde forholdene før i dag.

- Hvorfor anmelder dere først i dag?

- Det er praktiske årsaker til at vi anmelder først i dag, sier Nygaard til Dagbladet.

-  Nå har vi gjennomgått forholdene internt og bragt klarhet blant annet i forholdene han har vedkjent seg, og derfor er vi klare for å levere den anmeldelsen. Det henger også litt sammen med jule- og nyttårsfri blant ansatte som vi måtte ha med i arbeidet. Det er ikke noen grunn utover det.

- Vi vurderte faren for bevisforspillelse som liten. Det er styret som skal foretar en politianmeldelse, og det ble avholdt et ekstraordinært styremøte 3.1 der dette ble vedtatt. Jule- og nyttårshelgen forsinket naturlignok denne prosessen noe.

- Kan du nå avkrefte at flere enn Schatvet har vært involvert?

- Det er ingenting som tyder på det i dag, men det vil det kommende politiarbeidet avklare.

- Kan du forklare mer i detalj hva som skjedde med de 4,4 millionen han lyktes i å unndra?

-  Mønsteret i fremgangsmåten er at han har konstruert dokumentasjon i form av fiktive avtaler og forfalskede signaturer og tilsvarende, og lykkes med å gjøre utbetalinger til konti han disponerer.

- Tror du det kan dukke opp andre summer enn de 5,4 millionene?

- Nå har vi gjort en god del undersøkelser som bekrefter det han har vedkjent seg. Vi skal fullføre vår gjennomgang og granskning, og vi skal støtte politiet i deres undersøkelser. Dette arbeidet må avklare det.

- Hvordan ble han oppdaget?

- Schatvet ble oppdaget ved at han prøvde å gjennomføre en urettmessig transaksjon. Han var i ferd med å gjennomføre en transaksjon som ble oppdaget i den forbindelse.

- Hvorfor har forholdene vært så vanskelige å oppdage?

- Aschehoug mener at det er ting vi kan gjøre annerledes for å gjøre det vanskeligere å gjennomføre denne typen misligheter. Det vil vi nå med ekstern hjelp gjennomføre i tiden framover.

- Når det er sagt, er det klart at nesten uansett system så er det, hvis du ønsker det, mulig å begå forbrytelser. På et eller annet nivå må vi ha tillit, og vi har og skal fortsatt ha tillit til våre medarbeidere, men balansert med gode rutiner og god intern kontroll, sier konsernsjefen.