Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Juleamnesti til Maria

Papirløse Maria Amelie (25) er kåret til årets nordmann. Vær så snill, justisminister, gi henne den eneste julegaven hun ber om, skriver Trude Ringheim.

TID FOR Å GJØRE RETT: Hun er mønsterasylsøker og alle politikeres drøm — og papirløs flyktning. Etter åtte år i Norge må Marie Amelie få opphold og pass. 
Foto: Jon Terje Pedersen
TID FOR Å GJØRE RETT: Hun er mønsterasylsøker og alle politikeres drøm — og papirløs flyktning. Etter åtte år i Norge må Marie Amelie få opphold og pass. Foto: Jon Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN UNGE KVINNEN som Ny Tid kåret til Årets nordmann 2010, har ikke oppholdstillatelse og bor på hemmelig adresse. Hennes største lengsel er norsk pass. Og ID-kort og bankkort. Ifølge norske utlendingsmyndigheter er hun ikke norsk. Hun er født i Kaukasus. Hun flyktet med foreldrene sine til Moskva da hun var 13, videre til Finland, videre til Norge. I åtte år har Maria Amelie forsøkt å leve som ei vanlig norsk jente. Nylig ga hun ut boka «Ulovlig norsk».

HVA VIL DET SI å være norsk? Debatten kommer ofte opp. Er norskhet respekt for likestilling, flagget, ulven, dialektene og bunadsmangfoldet? Ett krav til asylsøkere er uansett udiskutabelt: Integrer deg gjennom deltakelse. Nykommere må gjøre seg fortjent til å bli norske - og holde dugnadsplikten hellig. 25-åringen jeg her skriver om må sies å være særdeles kvalifisert etter alle kriterier, en lysende julestjerne i så måte. Hun snakker perfekt norsk uten aksent og har tatt bachelor- og mastergrad ved NTNU. Hun har lagt ned utallige timer som ansvarlig for de frivillige på Norges største festivaler. Hun har gitt alt. Men det fins ingen nåde.

HUN ER EN AV rundt 10000 papirløse utlendinger som oppholder seg her. De omtales av regjeringen og opposisjonen som «ulovlige», «kriminelle» og «lykkejegere». Politikerne lyver. Et menneske er aldri i seg selv ulovlig. Slett ikke alle papirløse kan reise tilbake dit de kom fra, selv om de ønsker det. Det fins uløselige situasjoner, men justisminister Storberget roper uansett «retur, retur». Derfor har 25 norske organisasjoner gått sammen om en kampanje for papirløse. Organisasjonene stiller krav til myndighetene om å lage ordninger som regulerer forholdet for papirløse med lang botid i Norge. Det strider mot alle humanistiske verdier at mennesker skal knuses fordi myndighetene nekter å forholde seg til dem. De kan verken jobbe eller betale skatt. De lever i skjul. De går under.

SKAL DE SOM klorer seg fast premieres? Skal flinkhet og ressurssterke hjelpere, slik Maria Amelie har, gi fordeler. Nei. Maria Amelie skal ikke få norsk statsborgerskap fordi hun er så flink, men fordi åtte år i Norge uansett må kvalifisere til opphold og rettigheter. Hennes sak er at hun ikke valgte selv. Skal hun hele livet defineres og straffes på grunn av foreldrenes valg? Rykk tilbake til start og bli der. Utlendingsmyndighetene har nektet å forholde seg til henne som individ. Ikke én eneste gang har hun selv fått anledning til å forklare sin sak.

ASYLMINISTER Knut Storberget har lovet bedre behandling av asylbarn, særlig såkalte lengeventende asylbarn. Han signaliserte human oppgradering, og det var nesten så vi trodde på ham. Barn blir etter hvert voksne. Men ifølge utlendingsmyndighetene får asylsøkere skylde seg selv for at åra går.

BEKLAGER. Jeg skriver følelsesladet. Det er jul, for pokker. Følelser er «forbudt» i asylsaker. Blir man opprørt er man «naiv» og «blåøyd». Politikerne har for lengst sluttet å være blåøyde, det skal være visst. Som journalist ble jeg før nedringt av politikere fra KrF, Venstre og SV som gråt for flyktningkvinner og barn. Ofte syntes jeg disse var håpløst naive. Nå ringer ingen. Det er ikke stuerent å «blande seg inn asylpolitikken». Absolutt kynisme er blitt 2010-normalen - eller skal vi si moralen?

VI FORETREKKER RENE kategorier: Lykkejegerne mot de verdig trengende. FN-flyktninger mot arbeidsinnvandrere som skal holde vårt velferdsnivå på førsteplass. At en asylsøker underveis skal kunne krysse over fra ett løp til et annet, er utenkelig. Men slike overganger vil i mange tilfeller være både humane og samfunnsøkonomiske. Illusjonen om de rene kategoriene hindrer kreativitet og integrering.

AMNESTI GIS NÅR myndigheter gir avkall på retten til straffeforfølge personer og gjenoppretter personenes status som juridisk uskyldige. Amnesti er noe mer enn en benådning. Et amnesti til Maria Amelie og andre papirløse uten returmuligheter hadde vært en fin julegave fra regjeringen og UDI. Et samfunn viser seg fortsatt gjennom hvordan det behandler sine svakeste. Maria Amelie er sterkest i verden - og svakest av alle.

STORBERGET HAR gitt kirkeasylanter amnesti julaften, 1. dag og 2. dag. Så sannelig. Men 17. desember vedtok Stortinget enda strengere utvisningsbestemmelser i tråd med EUs returdirektiv. Grepet strammes igjen, og ingen reagerer. Lovendringene trer i kraft 24. desember. Den julegaven er i overkant symbolsk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!