Juleamnesti til Maria

Papirløse Maria Amelie (25) er kåret til årets nordmann. Vær så snill, justisminister, gi henne den eneste julegaven hun ber om, skriver Trude Ringheim.

TID FOR Å GJØRE RETT: Hun er mønsterasylsøker og alle politikeres drøm — og papirløs flyktning. Etter åtte år i Norge må Marie Amelie få opphold og pass. 
Foto: Jon Terje Pedersen
TID FOR Å GJØRE RETT: Hun er mønsterasylsøker og alle politikeres drøm — og papirløs flyktning. Etter åtte år i Norge må Marie Amelie få opphold og pass. Foto: Jon Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN UNGE KVINNEN som Ny Tid kåret til Årets nordmann 2010, har ikke oppholdstillatelse og bor på hemmelig adresse. Hennes største lengsel er norsk pass. Og ID-kort og bankkort. Ifølge norske utlendingsmyndigheter er hun ikke norsk. Hun er født i Kaukasus. Hun flyktet med foreldrene sine til Moskva da hun var 13, videre til Finland, videre til Norge. I åtte år har Maria Amelie forsøkt å leve som ei vanlig norsk jente. Nylig ga hun ut boka «Ulovlig norsk».

HVA VIL DET SI å være norsk? Debatten kommer ofte opp. Er norskhet respekt for likestilling, flagget, ulven, dialektene og bunadsmangfoldet? Ett krav til asylsøkere er uansett udiskutabelt: Integrer deg gjennom deltakelse. Nykommere må gjøre seg fortjent til å bli norske - og holde dugnadsplikten hellig. 25-åringen jeg her skriver om må sies å være særdeles kvalifisert etter alle kriterier, en lysende julestjerne i så måte. Hun snakker perfekt norsk uten aksent og har tatt bachelor- og mastergrad ved NTNU. Hun har lagt ned utallige timer som ansvarlig for de frivillige på Norges største festivaler. Hun har gitt alt. Men det fins ingen nåde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer