Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Julefilm? Bytt ut «Love Actually» med denne i år

Komiklassiker fyller femten.

OVERRASKET: Sjefene i DreamWorks hadde ikke tro på «Galaxy Quest» med Sigourney Weaver, Sam Rockwell og Alan Rickman, og ga den en halvhjertet lansering 25. desember 1999. De endret kjapt mening da de så filmen, og ifølge MTV ba flere av dem personlig om unnskyldning for tabben til filmens regissør og produsent. Foto: Skjermdump fra filmen
OVERRASKET: Sjefene i DreamWorks hadde ikke tro på «Galaxy Quest» med Sigourney Weaver, Sam Rockwell og Alan Rickman, og ga den en halvhjertet lansering 25. desember 1999. De endret kjapt mening da de så filmen, og ifølge MTV ba flere av dem personlig om unnskyldning for tabben til filmens regissør og produsent. Foto: Skjermdump fra filmen Vis mer

Jula! Tida for tradisjoner, ro, rituell renselse og sjelebalansering før tæremåneden (altså januar).

Kjernen i all jul er gjentakelsen og seremoniene som i noen tilfeller har røtter tilbake til besteforeldrenes tid.

Juleribbe, julegaver, julebakst, ofring av julegeit og julesanger. Alt hører med.

Likevel, vi kan gjerne røske litt i én tradisjon: Julefilmen.

Joda, tv-kanalene bør fortsatt bygge julestemning via utroskapen til Alan Rickman (og de tvilsome medarbeidersamtalene til statsministeren) i årets «Love Actually»-reprise, men hva om man også utvider sendeskjemaet med en annen Rickman-film?

Nærmere bestemt «Galaxy Quest», som nylig dukka opp på Netflix. I de 15 årene siden komedien ble sluppet første juledag i 1999 har den seilt opp som en real kultklassiker.

Kidnappet av romvesener
Handlingen følger de avdankede skuespillerne fra «Star Trek»-klonen «Galaxy Quest» som lever av å reise rundt på messer og møte fansen sin.

En gruppe forfulgte romvesener tror imidlertid serien er et virkelig historisk dokument, kidnapper skuespillerne og ber dem om å stoppe romskurken som plager dem.

På papiret ser handlingen temmelig tøvete og terningkast tre ut, noe som gjør overraskelsen over hvor bra filmen er desto større.

«Galaxy Quest» har noen kvaliteter som alle julefilmer bør ha.

Den er av typen som tåler å sees en gang i året, ikke bare fordi den som f.eks. «Hjemme Alene» er full av gode påfunn og slitesterk humor, men også fordi den har et digert bankende hjerte for rollefigurene sine at det er umulig å ikke bli glad i dem.

«By Grabthar's hammer»
Tim Allen er William «Kaptein Kirk» Shatner opp av dage. Sigourney Weaver stortrives i blond parykk. Sam Rockwell er statisten som alltid blir drept. Justin Long er flåsete men søt super-fan, i sin første filmrolle noensinne.

Det dysfunksjonelle hat/elsk-forholdet mellom de gamle seriekollegene er så tett opp til virkeligheten at «Star Trek»-veteran George Takei ifølge MTV kalte filmen en «nifst realistisk dokumentar».

Aller best er likevel Alan Rickman i rollen som den pompøse teaterskuespilleren som har spilt romvesen i serien. Nå kjemper han en håpløs kamp om å bevare verdigheten med latekspryd på hodet og en udødelig replikk han hater med all is og syre Rickman eier i stemmen:

«By Grabthar's hammer... you shall be avenged.»

Måten replikken senere snus fra småflau frase til ektefølt midtpunkt i en genuin klump-i-halsen-scene, speiler også måten filmen vokser forbi nesepeket mot de nerdete inspirasjonskildene sine og blir en hjertevarm hyllest.

Gi den en sjans'a.

NÆRKONTAKT: Alan Rickman får et røft første møte med romvesenene i «Galaxy Quest». Foto: Skjermdump fra filmen
NÆRKONTAKT: Alan Rickman får et røft første møte med romvesenene i «Galaxy Quest». Foto: Skjermdump fra filmen Vis mer