Julefortellinger

Julefortellingen har like lange tradisjoner som jula selv

Hat, kjærlighet og myke pakker.

ÅRVISS FEIRING: Nasjonalballetten og elever fra Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett framfører E. T. A. Hoffmanns «Nøtteknekkeren» hvert år. Foto: NTB SCANPIX
ÅRVISS FEIRING: Nasjonalballetten og elever fra Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett framfører E. T. A. Hoffmanns «Nøtteknekkeren» hvert år. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som om det ikke er nok stress rundt all verdens juleforberedelser; gaver, mat, kaker, klær, musikk, kalendre, markeder osv - virker det som om vi i tillegg liker å lese om jula. Når høytida nærmer seg, er nordmenn verdens største forbrukere av tegneserier - i form av en hærskare julehefter. Også «gode, gammeldagse» julehefter har fått sin renessanse, med prosahistorier knyttet til jula.

Kanskje er julefortellingen i ferd med å bli en litterær variant av julekonsertene som holder liv i våre musikanter når årsoppgjøret nærmer seg med stormskritt.

Julefortellingen har like lange tradisjoner som jula selv. Evangelisten Lukas skrev historien om fødselen i stallen og hyrdene på marken. Matteus bidro med de hellige tre konger. Verken Markus eller Johannes forteller om Jesu fødsel. Men det er først i moderne tid at julefortellingen er blitt en egen sjanger. Man forteller ikke om de religiøse mytene som ligger til grunn for jula, men høytiden får en egen symboleffekt som ofte inkluderer store følelser og høyt dramanivå.

En av de første var den gotiske grøsserforfatteren E. T. A. Hoffmann, som i 1816 skrev «Nøtteknekkeren og Musekongen», en drømmende historie som finner sted julaften i en tysk familie. Særlig som ballett lever denne fortellingen videre i vår tids julefeiring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer