KOMMENTARER

Meninger Hovedkommentar

Julegudstjenestene er nyttig dannelse

Ikke fordi vi skal bli like. Fordi vi skal bli fortrolige med forskjellene oss imellom.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Som godt voksen skulle den britiske forfatteren Howard Jacobson se tilbake på de beinkalde vintrene i Manchester, der han vokste opp og gikk på skolen. Jacobson var jødisk og tatt ut av de kristne ritualene som de andre elevene var med på. I stedet skulle han lære om jødenes historie.

Men mange tiår senere var det sterkeste minnet om hvordan han sto utenfor forsamlingsrommet og presset nesen mot vinduet mot salen der medelevene sang «Joy to the World». Jacobson skriver om hvordan han egentlig ikke følte seg ekskludert. Snarere var det en berikelse å være både innenfor og utenfor på samme tid, av å ha flere steder der han kunne føle seg hjemme. Han elsker fremdeles julesanger.

Jacobsons erfaring er relevant i den seiglivede, norske debatten om julegudstjenester, som trekkes ut i dagslyset omtrent på samme tid som marsinpangrisene i rød plastinnpakning, år etter år. Denne gang har det dreid seg om hvorvidt kirken bør gi etter når skolene ber dem om å arrangere gudstjenester uten religiøst innhold. Dette er noe biskopenes preses, Helga Haugland Byfuglien, har motsatt seg. I sin tale til bispemøtet i forrige uke holdt hun fast ved at julegudstjenestene er og skal være et religiøst rom der elevene blir invitert inn, ikke et undervisningsopplegg, med alt hva det innebærer av taler og salmer med kristent innhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer