Bokklubbens «Julegleder» får terningkast fem av Dagbladets anmelder.
Orage forlags «Julens myter og overtro» får terningkast fire av Dagbladets anmelder.
Samlagets «Juleroser» får terningkast fem av Dagbladets anmelder.
Vårt land forlags «Hellig jul» får terningkast fem av Dagbladets anmelder.
Samlagets «Juleroser for barn» får terningkast fem av Dagbladets anmelder.
Font forlags «Juleminner - verdens fineste julefortellinger» får terningkast fire av Dagbladets anmelder.
Vigmostad Bjørkes «Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu» får terningkast fire av Dagbladets anmelder.
Aschehougs «Ren poesi» får terningkast fem av Dagbladets anmelder.
JULEHEFTER: Her er årets litterære julehefter. Bla i bildekarusellen for å se heftene og terningkastene.

Anmeldelse: Litterære julehefter 2018

Juleheftene som garantert gir julestemning

Glade jul, AKP-jul, brent ribbe, Vigdis Hjorth og Edvard Munch.

Jul selger. Da Herborg Kråkevik for tre år siden fikk ideen til å revitalisere de gamle juleheftene med Samlagets eksklusive og vakre «Juleroser», var det få som spådde heftets enorme suksess. I år blir det trykket i 100 000 eksemplarer, og ikke overraskende har en rekke andre forlag kastet seg på trenden. Så mange har det blitt at jeg har måttet velge meg et knippe av de aller beste. Derav de høye terningkastene. Nedenfor finner du de åtte beste, der de fleste gir julestemningsgaranti.

«Julegleder» - Gamle AKP-ere hyller julenatten:

Juleheftene som garantert gir julestemning

«Merkelig hvor djupt juleaften sitter i oss. Høytiden. Den hellige natt». Ordene er lagt i munnen på Dag Solstads professor Andersen. Han feirer julaften helt alene, men har likefullt tatt på sin pene grå dress, nystrøkne skjorte, blankpussede sko. Han har pyntet tre, laget ribbe med sprø svor, dekket seg et vakkert bord, kjøpt inn øl og akevitt, laget riskrem til dessert. Da maten er vel fortært og de to julepresangene pakket opp foran treet, sukker Andersen tilfreds: «Ja, ja, så ble det jul i år igjen».

Utsnittet er en av mange litterære utdrag i Bokklubbens julehefte «Julegleder». Det ligger ellers en viss ironi i at de tre gamle AKP-erne Edvard Hoem, Jon Michelet og Dag Solstad er tungt representert med dels gudelige, tradisjonstunge og ømt erindringsaktige tekster om den hellige høytid. Det er en blanding av tips til juleleker, quiz, barnefortellinger, julesanger, juleevangeliet. Og altså utdrag fra nye og gamle litterære klassikere som Linn Ullmann, Edvard Hoem, Selma Lagerlôf, Inger Hagerup og Jens Bjørneboe.

«Juleroser» - Billedtungt og vakkert

Juleheftene som garantert gir julestemning

Det originale med «Juleroser» er at der bildene som regel illustrerer en tekst, har Kråkevik gjort det motsatte. Bildene er sentrale, og tekstene beskriver dem i såkalte ekfraser. Det er tilfelle med Vigdis Hjorths tre tekster til maleren Håvard Vikhagens abstrakte figurasjoner. Det handler om kjærlighet, kvinner og menn, men mest om barn, som er temaet i dette nummeret. Hjorths tekster er gode, selv om hun gjør seg bedre i et større format.

Munch er representert med både malerier og egen tekst. Det er også Christian Skredsvig med den gammelmodige julefortellingen «Væris». Her har Arnhild Skre skrevet en informativ lengre tekst om maleren. Av mine favoritter er Linda Eides humoristisk personlige tekst om da hun og kona skulle feire alene-jul i Berlin. Dette for å spare slekta for nok en jul med halvgamle barnløse tanter.

«Juleminner» Amalie Skrams nitriste Karen

Juleheftene som garantert gir julestemning

For de lett tilårskomne av oss vil Linda Eides tante-jul gi assosiasjoner til den svart-hvite julefilmen fra 1940 om Gabriel Scotts ulidelige tante Pose. Font forlag har nok tenkt på denne da de i sitt juleheftet «Juleminner» har trykket Gabriel Scotts gammelmodige tekst. Heftet har undertittelen «Verdens vakreste julefortellinger». Det er å ta vel hardt i, men de åtte fortellingene er vakre og julete nok, selv om to H. C. Andersen-eventyr ikke akkurat vitner om mye fantasi.

Sigurd Hoels «Julen» handler om høytidens mange skuffelser, mens Oscar Bråthens arbeiderklasseromantiske fortelling handler om maleren Grønner som sniker seg tilbake til sitt fattigslige barndomshjem på julekvelden. Mest inntrykk gjør Amalie Skrams «Karens jul». On hjemløse Karen som har falt i uløkka og søkt tilflukt i en falleferdig rønne med spebarnet sitt. Avslutningen er like nitrist som «Piken med fyrstikkene».

«Ren poesi» En skakk poetisk jul

Juleheftene som garantert gir julestemning

«Dette juleheftet er til alle som ikke fikk til kalendergavene i år heller. Til dem som brenner ribba, aldri helt finner takten, ble for full på julebordet i år igjen. Til dem som sitter alene med kjærlighetssorg eller bare skulle ønske jula snart var ferdig fordi ungene i år feirer julaften hos eksen». Dette er det befriende forordet til Ellen Wisløffs «Ren poesi», der tjue samtidspoeter bidrar med noen eldre og mange nyskrevne tekster.

Et samlende budskap er Ruth Lillegravens trøstende ord om at det blir «Jul trass alt, også for dem som ikke fann sjelefred i år heller». Gro Dahle ønsker på sitt eksentriske vis god jul til jula selv, Øystein Hauge bidrar med et klimadikt, mens Johan Harstad har skrevet en nydelig tekst om en ensom manns drosjetur en julaften. I motsetning til de andre juleheftene er de mange svart-hvite illustrasjonene et bevisst brudd med julenek og nisser og ikoner, selv om helhetsinntrykket blir litt rotete.

«Magisk jul» Vetter og pengemagi

Juleheftene som garantert gir julestemning

Flere av juleheftene er lagt opp som julekalendre, med én fortelling hver dag. Det er tilfelle med «Magisk jul – om julens myter og overtro», utgitt av Orage forlag. Her så jeg for meg noe á la Terje Nordbys innholdsrike mytekalender, men ble litt skuffet. Det hundre siders heftet er innholdsrikt nok, men det er nokså rubbel og bit-aktig: Historier om vetter og småfolket, om pengemagi, en oppskrift på julerøkelse. Redaksjonen har i tillegg gjort det lett for seg med å trykke eventyr som går over mange kalenderdager, samt at visse av tekstene kunne hatt mer språklig spenst.

«Juleroser for barn» Påkostet sjarme

De fleste av juleheftene er ment både for voksne og barn. Her har Samlaget og Kråkevik i år gjort en vri, med et eget «Juleroser for barn». Også dette en påkostet utgivelse med suverene illustratører som Stian Hole, Lisa Aisato, Øivind Torsether og Åshild Kanstad Johnsen. Samt solide forfattere som Maria Parr, Bjørn Arild Ersland og Dag O . Hessen.

Juleheftene som garantert gir julestemning

«Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu» Strevsomme juleminner

Juleheftene som garantert gir julestemning

For de eldre kommer også i år Oddgeir Bruaset med et julehefte-spesial av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Min favoritt er historien om hvordan nå 200 år gamle «Glade jul» ble til. Vi får fortellingen om de tre søstrene Brekkes underlige liv på den veiløse bygda Måren, og om folket som i århundrer levde sine strevsomme liv i enden av Folgefonna. Så mye julestemning er det ikke akkurat i disse fortellingene, som med fordel kunne bestått av flere og knappere historier.

«Hellig jul» Draumkved og gullbibel

Juleheftene som garantert gir julestemning

«Hellig jul» likner til forveksling «Juleroser», påkostet og vakkert som det er. I år er Solveig Slettahjell gjesteredaktør, og hun har gjort en solid jobb med nærmere tjue bidragsytere. Hans Johan Sagrusten gir oss den fantastiske historien til en 900 år gammel gullforgylt kalveskinnsbibel. Terje Nordby forteller - som alltid - godt om Draumkvedet og Olav Egil Aune har gjort et nydelig intervju Norges fremste kirkeutsmykker Borgny Svalastog. «Hellig jul» er utgitt av Vårt land og ikke overraskende det mest hellige av disse innholdsrike juleheftene. De gir alle garantert julestemning - på godt og vondt.