Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Julehilsen til olja

Kjære oljearbeider. Det er krise nå.

Oljearbeid: To klatrere jobber med å forberede bytte av livbåter på en oljeplattform i Nordsjøen, Oseberg Øst, Statoil.
Foto: © Roger Hardy / Samfoto
Oljearbeid: To klatrere jobber med å forberede bytte av livbåter på en oljeplattform i Nordsjøen, Oseberg Øst, Statoil. Foto: © Roger Hardy / Samfoto Vis mer
Meninger

Kanskje bruker du jula til å lure på om jobben varer helt til påske. Kanskje har du nettopp vært gjennom oppsigelser. Kanskje gir du faen og håper på det beste. Uansett hva du tenker og gjør denne jula; Ikke la noen fortelle deg at du ikke skaper verdier for samfunnet, at du ikke trengs eller at du ikke har en fremtid.

Jeg skriver fordi du er fritt vilt nå. Og når jeg tenker meg om så har du vært det ganske lenge. Så lenge det har gått bra med oljebransjen har det ikke manglet på folk som har stått i kø for å klage på hvor privilegiert du er. Hvor overbetalt du er. Folkene som har kritisert deg har som regel lite greie på hva de snakker om. De har ikke vært med deg ute på plattformen. De har ikke jobbet 12- timers skift dag etter dag og natt etter natt. Ikke vært ukesvis borte fra unger, fra ektefelle eller kjæreste. Ikke sett hvor til helvete det kan gå når noe først går til helvete på sokkelen.

Hoggestabben i norsk arbeidsliv
Det er ikke bare når det går bra du møter kritikk. Når det går dårlig er det din jobb som står i fare. Du som må i forhandlingsmøter. Du som blir fortalt at du er for kostnadsdrivende. Ikke ledelsen. Ikke politikere. Ikke folk som har tjent millionlønninger for å gjøre risikable og ulønnsomme investeringer i utlandet fremfor å ta skikkelig vare på sokkelen. Ikke politikere som har gitt fra seg all styring og gitt bransjen frie tøyler i år etter år.

Du har på mange måter vært hoggestabben i norsk arbeidsliv og det er utrolig hva folk slipper unna med. I forrige uke kunne vi lese lederen for en miljøorganisasjon som mener at arbeidsplassen din og industrien du jobber i er subsidiert. Det kan ikke få stå uimotsagt. Alle som kan lese et statsbudsjett kan se at det er motsatt. At det er staten, og dermed også de fleste miljøorganisasjoner, som er oljesubsidiert og at vi har politikere som den dag i dag ikke er i stand til å få i havn et statsbudsjett uten å overgå seg selv i oljepengebruk år etter år.

Det er ikke "bare å hente opp" olja
Det er mange misforståelser i landet vårt. En annen jeg har merket meg er tanken om at olja bare en noe som ligger ute i Nordsjøen og kan hentes opp. Når som helst og av hvem som helst. Det provoserer meg. Det provoserer fordi jeg har sett hva som kreves. De operasjonene dere står for hver eneste dag på norsk sokkel er høyteknologi i verdensklasse og kunne neppe blitt gjort noe annet sted i verden. Teknologien du er med på å skape og prøve ut er så avansert og ettertraktet at industrivirksomhet utenfor olja står i kø for å prøve den ut på sine områder.

Dere vil diskutere oppsigelser, sluttpakker, nedskjæringer og oljepris rundt julematen. Her i Oslo vil man snakke om begreper som omstilling og grønne arbeidsplasser uten egentlig å gjøre noe ærlig forsøk på å fylle begrepene med innhold. 

Oljeeventyret har vært hele Norges eventyr og det hadde ikke vært mulig uten dere som har bodd på i Nordsjøen ukesvis i strekk, dere som har bygd plattformene, vedlikehold utstyr og fikset ting når de har gått i stykker.

Kjære oljearbeider. Det har ikke vært ditt år, men din tid er ikke forbi. Mens landets meningsmaskiner diskuterer om du er overbetalt, subsidiert eller skyld i klimakrisen må noen fortsette å gjøre jobben med å sørge for en plusside på statsbudsjettet. Jeg håper du tenker mer på det du er med på å skape enn på de som kritiserer deg nå i jula. Vi snakkes i 2016. God jul!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media