- Julekalenderen ulovlig

Statens medieforvaltning mener NRKs julekalendre er produktplassering, og dermed ulovlig.

Hver eneste kveld i 18-tida i desember: Størstedelen av nasjonens unge håpefulle sitter klistra foran tv-skjermen for å få med seg siste utvikling på Månetoppen, Skomakergata eller Blåfjell. Men før hver episode har programverten åpnet en luke i NRKs julekalender, som kan kjøpes i et utall bokhandlere og kiosker. Og det er ulovlig mener Statens medieforvaltning (SMF).

- I utgangspunktet vurderer vi dette til å være i strid med reglene om salgsfremmende tiltak, men vi har på ingen måte konkludert ennå, sier avdelingsdirektør Lars Winsvold i SMF til Kampanje.

Lukeåpning før hver adventsepisode er like gammel som Skomakergata, Medieforvaltningen har ikke klagd før, skriver Kampanje

- Det gjør det ikke mer lovlig, argumenterer Winsvold som mener det dreier seg om ulovlig salgsfremmende tiltak.

SMF skal nå vurdere om NRK skal få fortsette med lukeåpninga.

- Ved en eventuell sanksjon er vi nødt til å vurdere sanksjonen i forhold til at vi ikke har reagert tidligere. Det vi er mest opptatt av er at vi blir enige om en praksis for fremtiden, sier Winsvold.

Programsjef for barne- og ungdomsavdelingen Kalle Fürst er sparsom med kommentarene.

- Vi skal ha et møte med Statens Medieforvaltning om det, sier han til Dagbladet.no.

SLÅR AN: Kristina t.v., Johannes og Anna Karina Kristianslund slapp ikke skjermen av syne under premieren på «Jul i Blåfjell».