DAGBLADET 1967: Inovatøren Diderik From Jr. tester ut sin nye julekalender. 24 flasker på like mange dager. Han glemte trolig å ta patent på opplegget. Tegning: Fredrik Stabel
DAGBLADET 1967: Inovatøren Diderik From Jr. tester ut sin nye julekalender. 24 flasker på like mange dager. Han glemte trolig å ta patent på opplegget. Tegning: Fredrik StabelVis mer

Fredrik Stabel var den første på banen

Julekalendernes store pionér

Med en flaske akevitt hver dag, kommer høytida brått på.

Meninger

NÅ ER FØRSTE desember rett rundt hjørnet, og det er på tide for barn og voksne å forberede julekalenderen. Men hvilken? Aldri har det vært så mye strid om hvem som skal ha lov til å lansere hva slags kalender. A/S Vinmonopolet lanserte i fjor egne forpakninger med 24 esker merket med tall. Det har eldre- og folkehelseminister Åse Michalsen satt en stopper for. Vinmonopolet skal selge øl, vin og brennevin, ikke pappesker. De får uansett lov til å selge pakker med 24 små akevittflasker, som kundene kan bruke til hva de vil.

DET FINS NOK av andre firmaer som selger 24 pakkers løsninger med diverse godsaker til jul. Også visuelle opplegg fins. I sju år har komikeren Martin Marki operert med et opplegg kalt «Kalendær’n» på online-kanalen Viafree der han tester 24 ølsorter, en for hver dag fram til julaften. Men «Kalendær’n» er spilt inn på én dag. Flaskene blir altså ikke fordelt over hele adventstida.

NÅ SKAL BRØDRENE Ylvis gjøre omtrent det samme, i et Discovery-produsert program på TV Norge. Martin Markis kamerat Morten Ramm har rykket ut og hevdet at det er «døvt» at de ellers kreative Ylvis-brødrene gir seg til å «valse over nye folk som prøver å gjøre noe nytt». Discovery hevder at de har kjøpt ideen fra noe som heter Banijai i Danmark, som visstnok har gjort det samme der.

MEN ER DE blitt lurt? Dette julekalender-opplegget er ikke noe nytt. Allerede i 1967 kom Fredrik Stabels spalte Dusteforbundet i Dagbladet med nyheten om at Diderik From Jr. hadde konstruert en helt egen julekalender, bygd på «det prinsipp at hvis én mann drikker én flaske brennevin hver dag i 24 dager, så vil han, når det ikke er flere flasker igjen, med full rett kunne si til seg selv at – nå – er det julaften». Det nye er altså at flere flasker drikkes på en gang? Langt ifra. Allerede midt i desember ble Diderik From Jr. «iakttatt på Vinmonopolet i ferd med å kjøpe seg en ny julekalender». God advent til store og små!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.