DEBATT

Julen er gjestfrihetens høytid

Har vi glemt at vi alle er pilegrimer på vei hjem, at vi alle forkommer uten et herberge?

ÅPEN DØR: - Det skal være husrom for alle, understreker biskopen i Tunsberg, Per Arne Dahl.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
ÅPEN DØR: - Det skal være husrom for alle, understreker biskopen i Tunsberg, Per Arne Dahl. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Det var ikke rom for dem i herberget», leste jeg julaften i Åmot kirke, og ble avbrutt av en guttepjokk: «Sånn kan det ikke verra!».

Etter Jesu fødsel skal det være husrom for alle! Som om englene tegnet med lysende skrift på himmelen: «Gjestfriheten er kommet til jord!». Det handler om gjestfrihet som en udiskutabel menneskelig verdi. Det handler om frihet for gjesten til å være menneske. I Hebreerbrevet får vi utfordringen i klartekst: «Glem ikke å være gjestfrie, for på den måten har noen, uten å vite det, hatt engler som gjester». Og når Jesus skal forklare hva som betyr noe i livet, roser han dem som tar imot de fremmede: «Jeg var fremmed og dere tok imot meg».

Dette sa han som selv opplevde å ikke bli tatt imot som lite barn i en familie på flukt: «Han kom til sine egne, men hans egne tok ikke imot ham». Gjestfrihet er et stort ord som altfor ofte får et for lite innhold. «Sånn kan det ikke verra!» På kirkens vegne beklager jeg at altfor mange har opplevd avvisning og mangel på inkludering.

Året 2015 har vært en stor utfordring til vår del av verden. Anført av Tysklands leder, Angela Merkel, var det tegn til en ny gjestfrihet hvor vi sluttet å telle antall flyktninger, men i stedet takket for livet og trodde at der det var hjerterom er det også husrom. Det gikk ikke mange uker før stemningen begynte å snu og sentrale politikere hevdet at «godhetstyranniet rir Norge som en mare».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer