Julens hat trick fra den aller beste Donald-tegneren

Wandrups utvalgte: Carl Barks med juleklassikere til glede for nye lesere.

JUL I PENGELENS: På dette maleriet av Carl Barks kjører Donald tog. I bladet er det de fattige barna i Andeby som får tog til jul. Copyright: Disney
JUL I PENGELENS: På dette maleriet av Carl Barks kjører Donald tog. I bladet er det de fattige barna i Andeby som får tog til jul. Copyright: Disney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIER: Da historien «Jul i pengelens» ble utgitt første gang på norsk i 1954, var det ingen lesere som ante hvem Carl Barks var. Først på 1960/1970-tallet begynte folk å forstå at det ikke var Walt Disney som tegnet alle historiene.

FLOTT HISTORIE om godhjertethet til jul
FLOTT HISTORIE om godhjertethet til jul Vis mer

Men ivrige Donald-lesere så tidlig at det var forskjell på kvaliteten i de forskjellige seriene. De beste var de som var tegnet av Barks. «Jul i pengelens» er en av hans flotteste fortellinger. For en gangs skyld får vi se at Andeby har et slumstrøk, der fattige barn ser triste og sultne ut. Nå er fortellingen her igjen, i serien «Carl Barks og Don Rosa». Don Rosa mikser i sin oppfølger inn en historie om Petter Smarts første store oppfinnelse.

«Carl Barks jul» er inne i trettende årgang., med tre korte julefortellinger. Forsida er som vanlig et av Carl Barks praktfulle oljemalerier.

CARL BARKS JUL er ute for trettende gang, med maleri av Barks på coveret.
CARL BARKS JUL er ute for trettende gang, med maleri av Barks på coveret. Vis mer

I Nr. 51 av årets Donald Duck & Co. kan du sikre deg Barks-historien «Brevet til julenissen», en halsbrekkende julefortelling, uten sentimentalitet, men full av katastrofer. Barks likte ikke jula noe særlig. Han lagde julefortellinger på på oppdrag fra Disney. Men med hans talent ble de til tross for indre motstand fullt på høyden med historiene til Charles Dickens og H.C. Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer