Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: pleiepengeordningen

Juleønske fra SV til KrF: en verdig pleiepengeordning

På mandag skal vi stemme om pleiepenger i Stortinget. Kom igjen nå, KrF: Sørg for at familiene med syke barn får sitt juleønske oppfylt.

BØNN TIL KRF: Tiden er knapp for foreldrene som mottar pleiepengene. De vet ikke hva som skjer med deres økonomi i månedene som kommer, skriver Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BØNN TIL KRF: Tiden er knapp for foreldrene som mottar pleiepengene. De vet ikke hva som skjer med deres økonomi i månedene som kommer, skriver Audun Lysbakken. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå står kampen om pleiepenger til foreldre med alvorlig syke barn. Den nye pleiepengeordningen har vist seg å bli en fattigdomsmaskin for enkelte. Det gjelder særlig foreldre som ikke kan jobbe, selv om noen andre i perioder kan passe på barnet.

Det kan oppstå akutte situasjoner, eller de må ha hvile fordi de har våket over det syke barnet. Familier som dette får likevel kutt i pleiepengene, og det fører dem ut i fattigdom.

Årsaken ligger i at Stortinget i fjor vedtok å endre pleiepengeordningen. Regjeringen innførte en tidskvote for hvor lenge foreldre kan pleie sitt alvorlig syke barn. Tidskvoten gjør at foreldre til alvorlig syke barn ikke vet hvor lenge de kan være sammen med barna sine mens de er syke. Flere foreldre har sagt at tidskvoten oppfattes som en tidsfrist for at barnet enten må bli frisk eller dø på 1300 dager.

Vi kan ikke ha det sånn. KrF har sagt i media at de vil støtte SV og de andre i opposisjonen i å fjerne tidskvoten, og hvis det stemmer blir det flertall. Avstemningen i salen på mandag vil vise om de holder ord.

Men, det er en annen del av pleiepengeordningen som går ut over familiene med alvorlig syke barn, som det er like viktig å få rettet opp i. Graderingsreglene skulle gjøre det enklere å jobbe mens barnet er i barnehage eller skole, samtidig som de får reduserte pleiepenger. Det ga større fleksibilitet for foreldrene.

Problemet er at det har vist seg at de nye graderingsreglene har blitt en beinhard og umulig arbeidslinje for noen få foreldre som likevel ikke kan jobbe fordi barna er for syke. Disse får kuttet inntekten som skal forsørge familien.

Et eksempel er Elin, mamma til William på 7 år. Hun fikk kuttet pleiepengene sine ned til 35 prosent. Hun kunne ikke jobbe selv om William hadde dager på skolen fordi hun måtte være i beredskap fordi sønnen når som helst kan få akutte situasjoner som krever at hun er hjemme. Kuttet til familien førte til at Elin måtte ta opp et forbrukslån for å betale mat og husleie.

Denne brutale konsekvensen av graderingsregelen er godt kjent for alle partier på Stortinget, siden pleiepengeforeldrene har fortalt sine historier til politikerne. Da må vi som politikere gjøre noe for at disse sårbare familiene ikke mister livsoppholdet sitt.

For å få til en verdig pleiepengeordning må tidskvoten fjernes og graderingsreglene må ha unntak for dem som ikke kan ha inntekt på grunn av barnets tilstand. Derfor har SV foreslått nettopp å endre disse reglene. Arbeiderpartiet og Senterpartiet støtter forslaget. Da står vi igjen med KrF for å få et flertall.

Men denne muligheten er i ferd til å lukke seg. Tiden er knapp for foreldrene som mottar pleiepengene. De vet ikke hva som skjer med deres økonomi i månedene som kommer. Derfor vil jeg utfordre KrF, som er tunga på vektskålen. Mandag kveld har de sjansen til å bli med SV, Ap og Sp. Da skal saken behandles i stortingssalen.

Det nærmer seg jul og jeg har ett ønske: At KrF blir med på å sikre en verdig pleiepengeordning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!