Julepynter for 100000

I Hallingby bor sterkstrømmens Reodor Felgen. Birger Midthaug (62) feirer jul med 54000 eventyrlige utelys på tomta. Komplett blir det likevel ikke før en Boeing 747 i lysutgave er på plass.

HALLINGBY (Dagbladet): - Hvor jeg bor? Det oppdager du.

Birger Midthaug humret mildt i telefonen. Etter to timer i bil nordvestover på E68 fra Oslo skjønner vi hvorfor. For der inne i skogene, i dypeste mørke ved innsjøen Sperillen, i grensetraktene mellom Buskerud og Oppland, ligger plutselig lyshavet. Et syn som får en trenet «Norge rundt»-reporter til å spenne hanen på sitt kamera - Birger Midthaugs «Solheim».

54000 lys er spredd rundt på et område cirka et mål stort. Det gjør et mektig inntrykk. Å stå midt inni kan vel best sammenliknes med å være noen få år i romjula og at verden ikke er noe annet enn kjærlighet. Eventuelt følelsen av å være full på Manhattan.

Tar ikke imot penger

- Å ja. Det er mange som sakker ned farta nede på veien. De kommer oppom også, mange av dem. Noen vil til og med gi meg penger for å se på. Gamle damer, for eksempel. - Se her, sier de med pengene i hånda. Men det nytter ikke, det, vet du. Nytter ikke å begynne å ta penger av folk. Det blir ikke noe moro lenger da.

Det er ikke mer enn tre år siden Birger begynte å tråkke opp sin store lysløype. Det begynte forsiktig. Men det siste året har lyspærene vokst med over 40000 i antall.

- Hvordan kom du på dette i det hele tatt?

- Det var en kveld jeg satt og glante ut her. Jeg tenkte jeg måtte finne på noe. Det skjer ittno oppi her ellers. Og etter at far min døde i fjor, ble det så stusslig. Han var forresten ikke noe særlig enig i disse lysgreiene i førstningen. Men da jeg slo på de første lysene, sa han ikke et ord. Tror han likte det, han og.

Sesongstarten for en drøy måned siden ble ekstra tøff. Snøen kom uventet tidlig.

- Det er mye styr å bevege seg ute og drive og bakse oppi snøen her. Dessuten er det så kaldt. Det er håpløst for fingra. Jeg har prøvd hansker, men det nytter ikke på disse små pærene.

Tusen volt

- Men det er ikke en farlig hobby, da? Det er mye strøm involvert her.

- Strømmen her er ikke så farlig. Det var verre den gangen jeg skulle felle ei gran. Dessverre falt den ned på en høyspentledning. For å få den av tok jeg tak i granstubben i den ene hånda og det felte treet med den andre. Jeg trodde øya skulle sprette ut på meg. Det var ikke få tusen volt som gikk gjennom kroppen. Men det gikk bra.

Debatten om strømprisene har ikke gått så hardt inn på Birger Midthaug. Det er noe verdens samlere i bunn og grunn vil vise ham forståelse for - enten de nå samler på frimerker, hobbiter eller lys.

60000 lys

- Jeg er ungkar og spellemann og gjør hva jeg vil med pengene mine. Ikke drikker jeg alkohol eller noe slikt. Jeg har vært full to ganger, som 17-åring. Det holder i massevis.

Birger har lovt seg selv at han skal stoppe på 60000 lys. Men alle som er med ham på en guidet tur på mer enn ett minutt, skjønner at det aldri kommer til å skje.

- Hvor får du tak i alle lysene?

- Kjører rundt omkring. Stopper på alle steder. Var i Karlstad i går. Men der var det skuffende lite utvalg. I dag har jeg handlet på Hønefoss, sier Birger og viser fram to nisser og hundrevis av små lys.

Utbyggingsplanene er mange. Inngangspartiet er i ferd med å bli rammet inn av lys, og sørveggen er for lite belyst, mener han. Dessuten tenker konstruktøren på at sledefiguren i lys må få selskap der oppe i lia.

- Jeg har lurt litt på fly.

- Boeing?

- Jaaa... Må nesten bli noe sånt, sier han og humrer.

Gud hjelpe elgen.

LYSETS MANN: Birger Midthaug i sitt rike. Gjennom tre sesonger har han brukt cirka 100000 kroner på å lyslegge tomta til jul. Resultatet er blitt helt fantastisk. Her er lys i alle fasonger og farger, nisser og figurer. Kanskje det mest fremragende kaos nord for Sinsenkrysset.
LYSER OPP: Det er ikke vanskelig å finne huset til Birger Midthaug i lyshavet.