FILMATISERING: Det er ikke småtterier Jules Vernes helter må igjennom i Walt Disneys versjon av Jules Vernes roman "En verdensomseiling under havet" (1954). De er fanger på Nautilus mens ubåten krysser verdenshavene. Men boka lodder også menneskelige dyp. Nå er den for første gang oversatt til norsk i komplett utgave.
FILMATISERING: Det er ikke småtterier Jules Vernes helter må igjennom i Walt Disneys versjon av Jules Vernes roman "En verdensomseiling under havet" (1954). De er fanger på Nautilus mens ubåten krysser verdenshavene. Men boka lodder også menneskelige dyp. Nå er den for første gang oversatt til norsk i komplett utgave.Vis mer

Jules Vernes farefulle ferd under havet til Lofoten

Alle mesterens romaner kommer i komplett utgave.

Har du lest Jules Vernes roman «En verdensomseiling under havet»? Eller er det slik at du tror du har lest den? som Verne-eksperten Per Johan Moe uttrykker det i sitt fyldige etterord til en flunkende ny utgave av denne myteomspunne romanen.

Kanskje har du lest en av de mange forkortede utgavene som er utgitt opp gjennom åra. Eller en tegneserie, for eksempel nummer ni av fordums Illustrerte Klassikere. Eller muligens har du sett den på film, mest sannsynlig Disney-versjonen fra 1954, med Kirk Douglas og James Mason.

Den nye utgaven er fra Vidarforlaget, som har satt seg det gigantiske målet å få oversatt alle Vernes bøker om «ekstraordinære reiser» i komplette utgaver. «En verdensomseiling under havet» (1869) rommer referanser, ikke minst til norsk kultur og natur, som ikke har vært med i tidligere utgaver (sjekk nettstedet www.jules-verne.no).

Den fantastiske reisen under havet ender i malstrømmen ved Lofoten. Verne var inspirert av sin amerikanske åndsfrende Edgar Allan Poe, som skrev novellen «I malstrømmen» (1841) fra samme geografiske område.

Allerede er romanene «Mathias Sandorf», «Kaptein Grants barn» og «Kaptein Hatteras» utgitt, oversatt av Bente Christensen og Tom Lotherington og med nydelige, originale franske omslag fra 1800-tallet. Etter at «En verdensomseiling under havet» er på plass, følger etter planen «Tsarens kurér», «Fem uker i luftballong», «Til månen i rakett» og «Reisen til jordens indre».

Et fabelaktig tiltak. Disse bøkene er ikke bare skrevet med et sterkt fortellerdriv, de er også fulle av kunnskap og innsikt i teknologisk forskning og naturvitenskap.

Verne var muligens ikke fullt så skarpsindig når han nærmet seg de psykologiske dyp, men han hadde sine lyse øyeblikk. Skikkelsen kaptein Nemo står i en særstilling. Han foregriper moderne mytologier på flere plan. Han er en terrorist, som med sin unike oppfinnelse rammer skip på overflaten tilsynelatende vilkårlig.

I en bok som også står for tur, «Den hemmelighetsfulle øya», går det fram at han er en indisk prins som har mistet alt takket være kolonistene og som hevner seg på det vestlige samfunnet. Samtidig er han en forløper til moderne superskurker slik de er skapt av Ian Fleming og siden framstår i den ene James Bond-filmen etter den andre.

Men Nemo er også en kultivert person. Undervannsbåten Nautilus er en fantastisk farkost. Som filosofen Roland Barthes har uttrykt det, bærer denne boka drømmen om en sluttet verden, et hus som rommer alt. Nemo har verdenskunst på veggene, alle slags måleapparater, et enormt kirkeorgel som han spiller på i melankolske stunder, og han har et enestående og meget vakkert utstyrt bibliotek (som har gitt tittel til en roman av Per Olov Enquist).

Der fins 12 000 bind, alt fra poesi og romaner til bøker om «vitenskap og moral». «En verdensomseiling under havet» er illustrert med 111 tegninger og graveringer.

Å sitte med dette verket mellom hendene føles som et privilegium. Du leser sakte. Nautilus glir gjennom det tause havdypet, med deg som passasjer.