Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Julesang ble for grov

En sensurert kopi av den originale teksten til klassikeren «Julekveld i skogen» avslører hva som ble for drøyt for NRK.

PARODISK JULESANG: Astow Ericson skrev den kjente julevisa «Julekveld i skogen» for å uttrykke sin misnøye rundt julestria. Han døde i juli 2004. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
PARODISK JULESANG: Astow Ericson skrev den kjente julevisa «Julekveld i skogen» for å uttrykke sin misnøye rundt julestria. Han døde i juli 2004. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Det er igjen tida hvor populære, norske julesanger som «En stjerne skinner i natt» og «Julekveldsvisa» spilles over hele landet og skyller over oss med julestemning.

Det er likevel ikke alle av de populære slagerne som kommer med budskap om håp og raushet i disse juletider.

- Det er en kjempefleip

Den gode, gamle klassikeren «Julekveld i skogen» av NRK-profilen Otto Nielsen og tekstforfatter Astow Ericson er velkjent, men meningen bak er egentlig alt annet enn julekos og julestemning.

- Fatter'n var humanetiker på sin hals, og hadde ikke mye til overs for julehysteriet, sier Morten Ericson, tekstforfatteren Astow Ericson sin sønn til Dagbladet.

Den velkjente visa er et ironisk svar på «glorifiseringen» av juletida. Ifølge Romerikes Blad skal Ericson selv ha sagt i et intervju med Aftenposten:

- «Julekveld i skogen» er en kjempefleip. Den som ikke skjønner det, må være idiot. Visa er et angrep på sentimentaliteten og glorifiseringen av jula.

Morten kjenner igjen faren i sitatet.

- Jeg tror det er ordrett, han kunne være litt krass, sier sønnen og legger til:

- Han la ikke skjul på sine meninger, men å kalle folk for idioter var vel å gå litt langt, sier han og ler.

Det var NRK som omtalte saken først i 2012.

Stormet ut av konsert

Noen oppfatter også teksten som grov. Da Morten selv skulle framføre den på en konsert i Mandal kirke for noen år siden, var det to eldre damer som reiste seg opp og gikk.

SØNN: Morten Ericson forteller at faren, den avdøde tekstforfatteren Astow Ericson, skrev julesangen «Julekveld i skogen» for å uttrykke misnøye rundt julestria. Foto: Fotofabrikken, Mandal
SØNN: Morten Ericson forteller at faren, den avdøde tekstforfatteren Astow Ericson, skrev julesangen «Julekveld i skogen» for å uttrykke misnøye rundt julestria. Foto: Fotofabrikken, Mandal Vis mer

- Mens prosten satt og gapskratta, sier han og ler.

Han stusser litt over at mange ikke skjønner ironien i teksten.

- Jeg synes det er merkelig at noen går i fella, men okay, noen synes den er romantisk, forteller han og sier han har fått flere henvendelser fra folk som har misforstått sangen.

Forsvant

Unnfangelsen av «Julekveld i skogen» skjedde sommeren 1963, da Ericson senior hadde fått i oppdrag av Otto Nielsen å skrive en julesang til programmet «Søndagsposten» på NRK. Ifølge sønnen var Nielsen klar over farens «ironiske stil».

- Nielsen hadde sagt til ham, slik jeg forsto det, at han ønsket en litt ironisk julelåt, forteller yngstesønnen til Dagbladet.

Den samme sommeren var familien Ericson på flyttefot, og sønnen forteller om hvordan faren plutselig forsvant under den hektiske tida.

- Det var ingen som fant ham, og vi lurte på hvor det hadde blitt av han.

Etter hvert fant de Ericson senior på loftet, hvor han leste i gamle julehefter etter sin mor.

- Og han hadde nok oppdraget i hodet, minnes sønnen.

Kunne ikke være full på julaften

På bildet lenger nede i saken, kan man se den originale teksten til den velkjente julesangen. Øverst kan man lese: «etter en idé fra 48 norske julehefter».

Fire dager før julesendingen av «Søndagsposten» sa Ericson senior at teksten var klar og tok den med til Nielsen på Marienlyst.

- Han leste gjennom og så sa han «vi kan ikke la kjerringa ligge der og drikke seg full på julaften», sier Ericson til Dagbladet.

ORIGINALMANUS: Her ser man hvor Otto Nielsen kuttet og strøk i den originale teksten til den kjente, norske julelåten skrevet av Astow Ericson. Foto: Med tillatelse fra Morten Ericson
ORIGINALMANUS: Her ser man hvor Otto Nielsen kuttet og strøk i den originale teksten til den kjente, norske julelåten skrevet av Astow Ericson. Foto: Med tillatelse fra Morten Ericson Vis mer

I dokumentet kan man tydelig se de endringene Nielsen ønsket at Ericson skulle gjøre med den litt for grove teksten den tiende desember 1963.

Nielsen ga Ericson én time på å endre visa. Da satte Ericson seg ned på en brun pub på Majorstuen og skrev verset vi alle kjenner. I mellomtida skrev Nielsen en melodi, og så spilte de inn sangen samme dag, sunget av Rolf Just Nilsen.

Som dokumentet ovenfor viser ble ett vers kuttet helt, mens det aller siste ble endret. Det siste verset lød originalt slik:

«Dermed ender denne sangen om de gamles julekveld. Den har sluttet slik den skulle, det ble jul likevel. Over skogen ruger natta full av trollskap og mystikk, og i stuen soves julesøvn med julesnork og hikk.»

JUL: Meteorologen kan så og si garantere for en hvit jul i Innlandet og i høyden. Her er julegata i Lillehammer tidligere denne måneden. Grafikk fra YR.no. Vis mer

Utallige versjoner

- Hva synes han om at han måtte endre på teksten?

- Det har jeg aldri hørt noe om, men innbiller meg at han hadde såpass respekt for Otto Nielsen at han ikke ble noe deppa av den grunn, forteller Morten Ericson.

Utallige versjoner av julesangen har kommet siden, hvor blant annet én versjon har betydd mye for familien Ericson.

- I 2007 lagde Ole Edvard Antonsen og Ole Paus en ny innspilling, og den er så bra at vi innbiller oss at pappa hadde trykt den til sitt hjerte, forteller Morten.

I versjonen til Antonsen og Paus tok de også med verset som ble kuttet fra den originale versjonen, som lyder slik:

«Stillhet senket seg i stuen – brutt av julerap og stønn, fra de juleglade gamle og den julesendte sønn. Men da fram på julebordet sattes juledram og røyk, gjorde gamlemor et hallingkast så sengehalmen føyk»

Ikke motstander av jul

Ifølge sønnen var Ericson en ordkunstner, og han var kritisk på egne vegne når det gjaldt ordbruk og formuleringer. Suksessen til «Julekveld i skogen» skal han ha vært stolt av, og ville at den skulle bety noe litt annerledes enn andre julesanger.

- Han håpet vel på at de som spilte den rundt juletider så ironien, forteller han.

Sønnen sier at faren, til tross for teksten, ikke var motstander av jul.

- Men han unnlot aldri å stønne litt over alt styret.