Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Juleskatter på loftet

Kanskje har du allerede årets juletegneserier liggende på loftet - i en verdifull originalutgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julehefter for 35 millioner

Før julefreden senker seg har norske lesere handlet inn over 1,2 millioner julehefter for over 35 millioner kroner i landets butikker.

For de fleste heftene dreier de nye utgavene seg imidlertid kun om resirkulert vare.

- Dette er millionindustri for forlagene, men man kan faktisk gå i antikvariatet og få mange av de samme seriene som trykkes opp for en brøkdel av prisen, sier tegneserieviter Morten Harper til NTB.

Harper tror ikke det formidable salget skyldes spesielt stor interesse for selve seriene, men er mer preget av nostalgia.

- Juleheftene selger nok mest på tradisjon, og ikke så mye som følge av en kvalitetsvurdering fra lesernes side. For tegneseriesalget er det snakk om en unntakstilstand, slik som når folk går i kirken på julaften, sier han.

Men samtidig som de siste årenes masseproduksjon er tilgjengelig for en slikk og ingenting hos bruktforhandlere, ligger det trolig juleverdier skjult rundt omkring i landet. En liten skattejakt på loftet hos bestefar kan kanskje avdekke uante skatter.

- Vi forventer at det ligger en del på gamle loft rundt omkring. De eldste generasjonene av dagens befolkning har trolig en del verdifullt liggende, sier Bjørn Bakkelid i Ringstrøms antikvariat i Oslo til NTB.

- Når det gjelder bøker, er hele markedet for lengst kjent. For tegneserier vil vi nok først om 10-20 år ha oversikt over hva som finnes av gamle utgaver. Det er fortsatt mulig å komme over ukjente skatter, fastslår han.

De mest ettertraktede heftene er fra før krigen, med de første Knoll og Tott-heftene på pristoppen.

- De dyreste juleheftene er Knoll og Tott, opptil 35.000 kroner koster de første utgavene fra 1912. Dette er svært sjeldne saker. Førkrigsutgaver selger vi for 1.000 kroner og oppover, sier Bakkelid.

Han oppfordrer folk til å ta en titt igjennom de gamle bladbunkene før jul, og på den måten kanskje få råd til noen ekstra julegaver.

- Alle gamle tegneserier er av interesse, men jo rarere, jo bedre. Ting som bare er kommet i ett og to numre er bra. Får vi inn en god samling, er den gjerne solgt dagen etter, sier Bakkelid.

Bakkelid mener det også innholdsmessig kan være mye å hente på å handle juleheftene brukt.

- Ting var mye bedre før. Selv et opptrykk vil gjerne være av bedre kvalitet enn mye av det som produseres i dag, sier Bakkelid.

Det er ikke Harper udelt enig i.

- Norske serieskapere hadde kanskje sett at noe annet enn gamle opptrykk dominerte blant de over 30 forskjellige juleheftene. Innimellom kommer det likevel noen gode nye norske serier, som Pondus og Nemi. I år har jeg forventninger til den nye serien om Olsenbanden junior, tegnet av Arild Midthun, sier Harper.

(NTB-Trygve Mellvang)

Hele Norges coronakart