Juleskinka

Du kan ennå rekke en «handelsmotivert» reise over grensa før jul og bli en ekte grensehandler.

LITE AV DETTE

hadde jeg eksakt kunnskap om da jeg tirsdag denne uka svingte bilen innom bensinpumpa ved min lokale Rema 1000 og tanket 15 liter til norske kroner 8,27 per liter. Det eneste jeg var meg bevisst, var at det var kort tid til jul, og at en feriedag brukt til handel i Sverige kunne være regningssvarende. Derfor fylte jeg bare 15 liter, i fall bensinen 106 km unna var billigere. I avisa så jeg at kursen på svenske kroner var 91,29.

VI FORVILLET OSS

i retning Årjäng, før vi regnet ut at de kronglete veiene dit bare var 3 km kortere enn til Strömstad, svenskehandelens Mekka. Det var så vidt vi unnslapp en fartskontroll før vi brakk av fra E18 ved Ås og kom inn i det jevne siget i 100 lovlige km i timen på E6.

LIKE FØR

vi passerte grensa, meldte NRK Østfold at vi kunne bli syke av kyllingene vi skulle kjøpe i Sverige (kilde Aftonbladet). Vår reise var såkalt «handelsmotivert». Vi kunne kamuflert vårt motiv med at vi var ute etter en helt spesiell vare - i vårt tilfelle «värmländsk sockersaltad julskinka». Den fins ikke i Norge - de bare sier det. Men vi dropper kamuflasjen. Vi skulle på Systemet, på Konsum og til Nordby Köpcenter og var dermed klart innenfor Finansdepartementets definisjon av en «grensehandler» (NOU 2003:17). Det er vi ikke når vi kjøper med oss noe på vei hjem fra ferie. Som to tredjedeler av alle grensehandlere gjorde vi vårt ærend i Strömstad. 95 prosent reiser med bil, 3 prosent med buss.

KØER VAR

det verken på veien eller foran kassa i Systembolaget. Kanskje lokker ikke prisen på svenske alkoholvarer like mye som før. Svenskekrona er blitt dyrere, norsk øl og sprit billigere. De sammenliknbare vinene i mellomklassen (i et litt magert utvalg - men dog!) er 35- 40 kroner billigere. Seks flasker dekker bensinen som like godt kan tankes i Norge. Nordby Köpcenter ligger nå noe avsides i forhold til nytt veisystem, men vil neste år åpne ny trafikktilpasset filial. Der er kyllingfiletene ikke fullt så billige som før. Til gjengjeld tillater nye forskrifter at vi tar med 10 kg hver. Sigarettene koster det halve.

HVEM ER SÅ VI?

Lars Sponheims harrystempel på slike turer understrekes av at prisforskjellene er størst på folkelige produkter. Tobakk og alkohol utgjør en drøy tredjedel av grensehandelen, kjøtt ca. 20 prosent. De røykende er ifølge NOU-en sterkt overrepresentert blant dem som tar en handletur over grensa, og som ifølge samme kilde totalt legger igjen 3 milliarder kroner i året (2002). 35 prosent av alle grensehandlere er fra Østfold, 35 prosent fra Akershus eller Oslo. Vi har nå full kjøler og frys. Nå gjenstår bare juletreet, julekortene, gavene og...