Juleslaps

Gi oss en juleromantisk komiserie om vimsete mennesker som strever med å finne meningen med livet og jula, i et snøhvitt liksom-Oslo filmet på Røros. Bare ikke denne.

TRAILER: 18. desember er «Hjem til jul» tilbake med sesong to på Netflix. Video: Netflix Vis mer
Publisert

«Hjem til jul», sesong to

Juleserie

Tidspunkt: 18. desember
Beskrivelse: Slappere enn slapset som legger seg rundt skosålene i de virkelige Oslo-gatene.
Kanal: Netflix

«Enda slappere»
Se alle anmeldelser

Kjære Netflix.

Her sitter vi på hjemmekontoret og ser regnet pøse ned utenfor vinduet. Julebordet er avlyst, julegavene kommer ikke fram med posten, og familieselskapet kan forsvinne i karantene eller umulige avstandsregler. Det er nå vi trenger dere. Vi trenger å sitte foran peisen i julepysjen og se på alle de søtladne seriene som vi kanskje ikke ville valgt ellers i året, men som gir oss den julestemninga vi strever med å finne akkurat nå.

Dere kommer aldri til å finne et bedre tidspunkt for å slippe en juleromantisk komiserie om vimsete mennesker som strever med å finne meningen med livet og jula, i et snøhvitt liksom-Oslo filmet på Røros. Vi står klare med åpne armer, gi oss jul og kjærlighet og pepperkaker og gløgg, for svingende!

Og så får vi dette?

Slapp juleserie

Ikke at fjorårssesongen av «Hjem til jul» var en höjdare i sjangeren, la oss nå være enige i det. Den var kanskje bedre enn «Juleprinsen» og «Prinsessen og dobbeltgjengeren» og alle de andre rare greiene dere roter fram på denne tida av året, men det er ingen stor prestasjon. Og «Hjem til jul 2» er faktisk enda slappere. Slappere enn slapset som legger seg rundt skosålene i de virkelige Oslo-gatene. Jo da, den inneholder alle juleingrediensene, i dynger og lass, som om produksjonen har sittet med avkrysningsskjema og huket av for essensielle, norske julereferanser. Utenlandske seere blir sikkert også glade for kanefart i vintersol, men det er noe krampaktig over det hele, som når noen insisterer på at «Nå skal vi KOSE OSS!» under en ikke helt harmonisk julemiddag.

SLIK MØTTE HUN KJÆRESTEN: Ida Elise Broch, som snart er aktuell i sesong to av «Hjem til jul», forteller at hun møtte sin nåværende kjæreste dagen etter «Hjem til jul»-innspillingen. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Kjærestejakt

Sesongen åpner akkurat der den forrige sluttet, hos foreldrene til Johanne på julaften. Det ringer på, og hun åpner døra og gliser. Hvem er det?

Hvem Johanne skulle ha med hjem til jul, var forrige sesongs store mysterium, etter at hun løy til slekta 1. desember og sa at hun hadde fått seg kjæreste. Dermed hadde hun 24 dager på seg til å finne en. Det var egentlig et ganske smart juleseriekonsept, men avslutningen ble et gigantisk antiklimaks, og det blir den denne gangen også.

Fra døråpningen på julaften (jeg røper ikke hva hun fikk se), spoler vi raskt framover. Et helt år flagrer forbi på få minutter, men når vi kommer til desember, er Johanne singel igjen. I tillegg skranter foreldrenes ekteskap, og kanskje har hun ikke lenger noe sted å feire jul i det hele tatt. Alt er dritt. Dritt, dritt og faens dritt, får vi høre så ofte at klagingen til Johanne blir et slags gjennomgangstema, i stedet for «finne kjæreste på 24 dager»-rammen vi hadde forrige sesong. Hun dater riktignok en del denne gangen også. Johanne har virkelig draget, til å være så misfornøyd med kjærlighetslivet sitt. Men det er klart, når alle de mulige kjærestene hun møter er flate som pepperkaker uten pynt, er det ikke rart at hun kjeder seg litt. Jeg forstår ikke hva hun ser i noen av dem, og heller ikke hva de ser i henne, og jeg mistenker manusforfatterne for å ha ellemellet seg fram til hvordan det hele ender.

Se denne i stedet

Det er noen artige øyeblikk underveis, som når Håvard Bakke mansplainer feminisme, eller når Edward Schultheiss radbrekker «O helga natt». Og Hege Schøyen er nydelig i rollen som stram sjef med halvskjulte løsslupne sider. Men de få gode poengene som finnes, understrekes og flombelyses til det kjedsommelige (slutt å mase om sexy dans i garnbikini!). Og det er så altfor få øvrige overraskelser. «Det skal du ha, Johanne, du er ikke forutsigbar», sier en av mennene. Hæ? Er hun ikke?

Hun er åpenbart ment å være en slags 2020-versjon av Bridget Jones og han fra «Notting Hill», en kjærlighetssøkende trettiåring som stadig kløner det til for seg selv. Men det var mer enn hovedpersonen som gjorde de filmene populære. I «Hjem til jul» finnes ikke én ordentlig oppfinnsom replikkveksling, ingen undertekst, bare en haug med oppskriftsmessige scener og samtaler vi har sett og hørt før, inkludert de liksom-frekke om orgasmer og intimbarbering, som sauses sammen til noe som skal likne en historie.

Nå tror dere kanskje at jeg hater jul, så for å vise at jeg ikke er helt Grinchen, avslutter jeg med å foreslå en annen julete Netflix-serie som bør sees i stedet: Tyske «Romjul med familien». Den er trolig laget på akkurat samme bestilling som «Hjem til jul», og også denne holder seg til oppskriften. Men den er både varm, morsom og har rollefigurer du kommer til å huske (jeg vil også feire jul med grovis-bestemor!).

Dere kan når dere vil, Netflix.

God jul!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer