Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Julestjerna Kurt

Kurt Nilsen er årets juleartist. I dag spiller han jula inn for millioner av tyske tv-seere foran Brandenburger Tor. Til uka stiller han på juleshow i USA.

BERLIN (Dagbladet): Fem dager har fjorårets «Idol»-vinner brukt på tv-show, radioopptredener og konserter i Tyskland for å lansere sin nye plate.

I dag er han hovedattraksjon når juletreet fra Drøbak tennes ved Berlins landemerke, Brandenburger Tor.

Men det blir ingen vanlig «Du grønne, glitrende tre, god dag»-affære. Lysene skal tennes langsomt av Kurts fans via SMS. Jo flere som ringer, jo mer lys. Dermed er det tv-seerne som styrer showet. Inntektene fra mobilshowet går til barn i nød.

Ruller i Europa

Showet på Tysklands største private tv-kanal kommer ikke tilfeldig. Til uka lanseres den nye cd-en «A Part Of Me» i Tyskland. Etter jul lanseres Kurt i Polen, Belgia, Nederland, Østerrike og Sveits.

-  Det er jo en oppbyggingsfase med mye promo akkurat nå, så får vi se hvordan det går. Det er i alle fall bra å få sjansen til å gi ut cd-en, sier Kurt Nilsen.

Den nye plata vender seg mot et mer voksent publikum.

Den forrige solgte nærmere 60 000 i Tyskland. Kurt håper å gjenta suksessen, selv om fansen han retter seg mot nå er eldre enn «Idol»-seerne.

Til USA

Når Berlin-jobben er gjort, setter Kurt seg på flyet til USA. Der skal han være med på å tenne det norske juletreet i Washington, denne gang sammen med prinsesse Märtha Louise.

Han skal også spille en konsert på bluesrock-klubben Birchmere i Virginia. Men Kurt tror ikke på noe snarlig gjennombrudd i rockens hjemland.

-  Nå har jeg jo nok arbeid, da. Det hadde jo vært artig å gjøre mer i USA, men skulle jeg gjøre noe der, ville det ta år. Det spørs om jeg har tid til det, sier Kurt.

Men det er uansett ikke dårlig å være med på to av de tre viktigste julekonsertene som Norge profilerer seg på i utlandet. Bare London mangler, men den får komme seinere. Jula skal Kurt feire hjemme, og siste konsert før jul blir i Oslo 17. desember. Etter det settes til og med gitaren i kroken.

-  Jul for meg er familie, lukten av pinnekjøtt, gaver og den eneste sigaren i hele året. Jul er veldig hyggelig, sier Norges fremste juleambassadør.

OPPVARMING: I går varmet Kurt og gitarist Thomas Stenersen opp fansen med en konsert i det enorme shoppingsenteret Potsdamer Platz.
ARTIG: - Vi har det alltid artig på tur, vi, sier manager Jan Fredrik Karlsen og Kurt Nilsen, som nå for alvor ruller ut showet i Europa.
TYSKE FANS: - Kurt er kul. Super stemme. Moren min har kjøpt cd-en. Hun er fan, sier Dennis, som sammen med Judsi og Marianne venter på Kurts autograf.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media