DEBATT

Debatt: Kosthold

Julestria kan gå ut over kostholdet

Førjulstida innebærer mye stress for mange småbarnsfamilier. Det kan ha uheldige konsekvenser.

VIKTIG MÅLTID: Dersom man ofte dropper middag, er det større sjanse for at man har et mangelfullt kosthold. Foto: Arild Juul / Sjømatrådet
VIKTIG MÅLTID: Dersom man ofte dropper middag, er det større sjanse for at man har et mangelfullt kosthold. Foto: Arild Juul / Sjømatrådet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En studie ved matforskningsinstituttet Nofima avdekket at tidsklemma hadde uheldige konsekvenser for familienes kosthold. Det var spesielt barns fritidsaktiviteter som førte til stress. Blant annet rettferdiggjorde noen foreldre servering av usunn snacks til barna sine med at barna ville forbrenne de ekstra kaloriene på trening. Nå i førjulstida er det nok mange familier som opplever juleforberedelsene som stressende og at de får mindre tid til gode middagsrutiner.

I studien ble 12 barn i alderen sju og åtte år og deres foreldre intervjuet om deres middagsrutiner. Både foreldre og barn fortalte at de ofte følte seg stresset. Alle barna hadde flere faste fritidsaktiviteter i uka – noen så mange som fem dager i uka – noe som førte til at familiene hadde konstant mangel på tid. Flere familier fortalte at de enkelte dager ikke hadde tid til å spise middag. I slike tilfeller fikk noen barn tilbud om å spise usunn snacks, for eksempel en kanelbolle, som de spiste på vei til trening.

En rekke studier viser at middag er det måltidet som i størst grad inneholder matvarer som folk bør spise mer av, slik som sjømat og grønnsaker. Dersom man ofte dropper middag, er det altså større sjanse for at man har et mangelfullt kosthold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer