Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Kosthold

Julestria kan gå ut over kostholdet

Førjulstida innebærer mye stress for mange småbarnsfamilier. Det kan ha uheldige konsekvenser.

VIKTIG MÅLTID: Dersom man ofte dropper middag, er det større sjanse for at man har et mangelfullt kosthold. Foto: Arild Juul / Sjømatrådet
VIKTIG MÅLTID: Dersom man ofte dropper middag, er det større sjanse for at man har et mangelfullt kosthold. Foto: Arild Juul / Sjømatrådet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie ved matforskningsinstituttet Nofima avdekket at tidsklemma hadde uheldige konsekvenser for familienes kosthold. Det var spesielt barns fritidsaktiviteter som førte til stress. Blant annet rettferdiggjorde noen foreldre servering av usunn snacks til barna sine med at barna ville forbrenne de ekstra kaloriene på trening. Nå i førjulstida er det nok mange familier som opplever juleforberedelsene som stressende og at de får mindre tid til gode middagsrutiner.

FORSKER: Siril Alm.
FORSKER: Siril Alm. Vis mer

I studien ble 12 barn i alderen sju og åtte år og deres foreldre intervjuet om deres middagsrutiner. Både foreldre og barn fortalte at de ofte følte seg stresset. Alle barna hadde flere faste fritidsaktiviteter i uka – noen så mange som fem dager i uka – noe som førte til at familiene hadde konstant mangel på tid. Flere familier fortalte at de enkelte dager ikke hadde tid til å spise middag. I slike tilfeller fikk noen barn tilbud om å spise usunn snacks, for eksempel en kanelbolle, som de spiste på vei til trening.

En rekke studier viser at middag er det måltidet som i størst grad inneholder matvarer som folk bør spise mer av, slik som sjømat og grønnsaker. Dersom man ofte dropper middag, er det altså større sjanse for at man har et mangelfullt kosthold.

Tidligere forskning har også rapportert at foreldre ofte føler dårlig samvittighet dersom de ikke lager sunne måltider for barna sine. Men foreldrene i studien viste ingen dårlig samvittighet. De forklarte at siden barna hadde så lyst til å være med på alle aktivitetene, så måtte middagen vike.

Liknende resultater er rapportert i en rekke studier. Mennesker har en tendens til å søke umiddelbar tilfredstillelse, og skaper kompenserende holdninger dersom deres lyster kommer i konflikt med deres langvarige mål. Som for eksempel å spise et ekstra kakestykke selv om man skal slanke seg. Man kan kompensere ved å dra på trening senere. Slike holdninger vekker bekymring, siden mennesker ofte blir forhindret i å utføre sin kompenserende handlinger.

Holdningene som kom fram i studien er spesielt bekymringsverdige, siden barn trenger ernæringsriktig mat for å vokse og utvikle seg normalt. Og – barn som er mye fysisk aktive vil ha et særskilt behov for ernæringsriktig mat. Man vet at matvaner som dannes i barndom har en tendens til å vare i voksen alder. Dersom barna kopierer foreldrenes holdninger og atferd, kan det bli avgjørende for barnas helse som voksne.

Men er det noe som kan forebygge slike holdninger? Familiene kunne kategoriseres i to ulike grupper. Den ene gruppen besto av foreldre som følte seg trygge på sine egne kokkeferdigheter. De var flinke til å planlegge måltidene, gjerne ved å hente ut mat fra fryseren dagen før eller lage en ukesmeny. De kunne mange ulike retter som var både sunne, gode og raske å lage. Den andre gruppen hadde liten tro på egne kokkeferdigheter og følte ofte at de ikke hadde tid å planlegge middagsmåltidene. De anså grønnsaker og sjømat som tidskrevende mat og noe som ofte skapte konflikt med barna ved middagsbordet. Løsningen ble derfor ofte retter som pizza, pølser og pasta.

I studien ble det konkludert at foreldre i tidsklemma kan dra nytte av å lære seg nye oppskrifter på mat som er rask å tilberede og som inneholder anbefalte ingredienser som grønnsaker og fisk. Ved å prioritere og planlegge matlaging i forkant av travle dager, spesielt nå i førjulsstria, kan man unngå at juleforberedelsene må gå på bekostning av kostholdet. Man kan for eksempel tilberede ovnsbakte retter med fisk og grønnsaker når barna har lagt seg og sette i kjøleskap over natta, slik at det bare er å varme i ovnen når man kommer hjem fra jobb.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!