SKJULT MØNSTER: Er det årets juletre som skjuler seg bak snømassene? Foto: NTB Scanpix
SKJULT MØNSTER: Er det årets juletre som skjuler seg bak snømassene? Foto: NTB ScanpixVis mer

Juletrehogst i eventyrland

Ekspert-tips: Slik er du sikker på å få gaver under treet.

Meninger

På den bløde og blide kyststripa er vinteren en ublid årstid. Riktignok flere grader varmere i snitt enn den er 30 mil lengre nord. Men når det begynner å snø her nede, er det alvor. Da er folk ute med de såkalte sørlandsskuffene sine og kjører på. Mange er i ferd med å snø ned midt i sentrum. De er nasjonale nyheter og blir intervjuet i Dagsrevyen. Jeg husker en som ble spurt: «Hvordan blir du kvitt snøen?» «Jeg kaster den til himmels,» svarte mannen. «Problemet er at den kommer ned igjen.»

Selv ikke himmelen kan frelse deg fra snøen. Men frykt ikke, snart stiger kvikksølvet på gradstokken over null, og dermed er problemet løst. Etter en ukes tid der byen er dekket av hålke, er alt ved det gamle, snøløst og mørkt. Småjentene vil helst ha snø, selv om de har en beundringsverdig evne til å ta ting som de er. «Kan vil lage snømann nå?» spør de. Jeg svarer at de må forte seg, mens det ennå er noe snø igjen. «Kan vi få gulrot til nese?» Klart de kan. Når snømannen er ferdig, er den så liten at de velger en tomat i stedet. Den ligner en subben mann med portvinsnese som har vært på byen og ikke rakk hjem til juleaften.

Vi drar i stedet på besøk til noen som har hytte et en times kjøretur inn i landet. Temperaturen synker for hver kilometer og snart er det som å kjøre bil gjennom et sølvsmedverksted. Grenene på trærne er stivnet til is og ligner kompliserte filigranssmykker mot mørket utenfor. I dette landskapet skal vi finne juletre. Dagen etter er landskapet gnistrende hvitt i sola. Barna går fra stamme til stamme og kikker. For lite. For stort. «Men det der er akkurat passe,» sier den minste. Snart er treet vårt. «Nå vet vi hvor det ble født,» sier jentene.

Seinere er vi tilbake i byen. De skal synge på torget med Kristiansand Storband under mottoet «Himmel på jord». Det er bare to minusgrader, men snoen står fra havet så det kjennes ut som 30. Godt å komme innendørs. Barna lager til/fra-lapper til julaften. Den minste har allerede fylt dem ut, med sitt eget navn i begge rubrikker. «Så er jeg sikker på at jeg får gaver,» forklarer hun. Med dette eksperttipset ønskes alle lesere en riktig god jul!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.