Julia (14) er mote-bransjens nye funn

Kronprins Haakons ekskjæreste, Cathrine Knutsen, går nå på catwalken sammen med modeller helt ned i 14-årsalderen. - Jeg er faktisk sjokkert over alderen på de yngste modellene, sier hun.

Julia Tukh (14) er modellbransjens nye funn. Hennes lange tynne kropp skal være idealet for kvinner av i dag. Ungdomsskoleeleven skal vandre opp og ned catwalken under motemessa på Sjølyst denne helga. Flere av de andre modellene er nesten like unge som henne.

- Jeg gjør det fordi det er gøy. Foreløpig er ikke pengene så viktig, men jeg håper på å slå igjennom internasjonalt, sier den unge jenta.

Urovekkende

Mange mener utviklingen er bekymringsfull, blant dem Cathrine Knutsen (24). Kronprinsens ekskjæreste konstaterer at stilen går mot et enda tynnere og yngre modellideal, noe hun finner svært urovekkende:

- Trenden nå er at det skal være ungt og kroppsløst, blottet for alderdomstegn. Men man behøver ikke kjøre så hardt på denne stilen i Norge - et land hvor man selger minimalt med haute couture, sier Knutsen, som selv er modell under motemessa.
Hun er ti år eldre enn motemessens yngste modell for trendklær, og er erfaren i bransjen.

- Det er mange fristelser og vanskelig å sette grenser når man er så ung. Selv jobbet jeg i utlandet først da jeg var 18, og alderen på de yngste her synes jeg faktisk er sjokkerende, sier hun.

Dagens ideal i motebransjen er androgynt - tvekjønnet. Det skal være mest mulig formløst, minst mulig hofter og pupper. Parfymebransjen var først ute, eksempelvis Calvin Klein med duften One for begge kjønn. De unge modellene er et uttrykk for trenden, ifølge folk i bransjen.

- Usunt

Guro Holsve er tidligere modell og mannekeng og jobber nå hos motefabrikanten In-Wear. Hun mener modell-livsstilen kan være usunn for de unge.

- Det er mange seine kvelder med hard jobbing. Etterpå er det gjerne festing. Dagen etter skal modellene være like friske og opplagte. Det er klart det tar på. Livsstilen er ikke bra for 14- og 15-åringer, sier hun.

Farlig verden

Det var Julias mor som så annonsen for audition hos modellbyrået Heartbreak.

- Vi snakker sammen om det som skjer, og vi passer godt på henne. Foreløpig er dette bare moro, men vi håper utdanningen vil gå foran om noen år, sier mamma Inna Tukh.

Blir det snakk om jobbing i utlandet, skal foreldrene være med. De tør ikke slippe henne alene ut i den store verden.

14-åringen er klar over at mye hardt arbeid ligger foran henne.

- Foreløpig spiser jeg helt normalt, men er innstilt på å måtte spise mindre og sunnere. Snart skal jeg begynne med svømming og aerobic, sier hun.
Miljøet i Norge er lite og oversiktlig. Men i utlandet lurer farene for unge og uerfarne modeller.

- Modellverdenen kan være farlig, med fester, stoff og folk som prøver å lure modellene til sengs. Derfor er det viktig at modelldrømmen formidles av seriøse aktører. I Norge passer de seriøse byråene godt på de unge modellene, mener Lisbeth Larsen, trendansvarlig under moteuka på Sjølyst.

MODELL:</B> Jeg ønsker ikke at min egen datter skal bli modell, sier Cathrine Knutsen.