Julie hoppet i det

- Da jeg satt på toppen av denne fantastiske, absurde hoppbakkeruinen og kjente suget fra hoppkanten, slo det bare ned i meg at «dette må du gjøre noe med», sier billedkunstner Julie Arntzen.

Innskytelsen ble til ideen om en rosehage. Og når «Himmelhagen», den rhododendronbeplantede ruinen av Bergensbakken innvies til toner fra tibetanske og norske lurer i morgen, er det også historien om to «umulige» prosjekter, 400 meter over havet ved Rundemannen, tre kvarters gange opp fra toppen av Fløifjellet.

- Bergensbakken er en 50-metersbakke som ble bygd i stein og sto ferdig i 1938. Men vindforholdene gjorde at det bare ble avviklet to offisielle renn der, sier Julie Arntzen. Hun oppdaget ruinen under en fjelltur da hun var elev ved Vestlandets Kunstakademi for noen år siden, og fikk ideen til sitt «umulige» prosjekt.

- Det første jeg gjorde etter å ha fått tillatelse var å renske bakken for busker og lyng. Så begynte jeg å grave ut jord fra en myr i nærheten, og har lagt ut åtte tonn som jeg har båret på skuldrene i sekker. Til sist plantet jeg 240 hvite rhododendronbusker i seks striper fra toppen og ned for å understreke skisporet og suget ned mot hoppkanten, sier hun, og medgir at hun er sliten.

- Jeg har holdt på i ett år nå, og har gjort nesten alt alene. Det har vært full investering av alt jeg eier av krefter, håp og økonomi, men nå ser det heldigvis ut som om jeg får sponsorer og kan selge bakken «på rot», sier hun.

- Slik at «Himmelhagen» blir permanent, hvis vinden ikke tar plantene slik den tok hopperne?

- Rhododendron kan bli 250, noen sier 400 år gammel, så dette er langsiktig, ja, sier Julie Arntzen.

RHODODENDRON: -Jeg har kalt prosjektet "I promise you a rose garden", sier Julie Arntzen.