Julie på vift

PARIS: Designeren Julie Skarland setter snart kursen til Det nordenfjeldske kunstindustrimuseet i Trondheim for åpningen av den store utstillingen om hennes 11 års virke i motejungelens Paris, og kommer samtidig med bok.

- Utstillingen er retrospektiv. Det er to utgaver av boka, en spesialutgivelse til utstillingen og en normalutgivelse på Press forlag, sier Julie Skarland. Hun sitter i butikken sin i rue Condorcet, der alt vitner om intens kreasjon.

Boka er laget sammen med Guri Dahl, og Håkon Harket har vært redaktør. I spesialutgaven blir det ingen tekst. Hovedvekten er lagt på visuell regi om Princess Factory, som firmaet hennes heter.

- Veldig personlig

- Når du tenker tilbake på alle disse åra - hva er det som slår deg?

- Jeg ser at det jeg har gjort er veldig personlig. Det kommer dypt og langt innenfra. Jeg synes det er kreativt, og er glad for å se igjen gamle ting. Det virker ikke umoderne.

Hun husker slitet i begynnelsen.

- Det tok litt tid før jeg torde å vise noe. Men jeg fikk veldig god respons i starten. Nedturen kom noen år etterpå.

Men først slo hun godt an. Fikk blant annet selge tøyet i trendbutikken Absinthe, ja, etter hvert i fem butikker i Paris og gjennom en agent også i Japan.

- Det var mye press. Jeg ble forvirra. Agenten begynte å blande seg inn. Han sa for eksempel at brunt ikke er kommersielt. Ubevisst hørte jeg på det, og fulgte ikke lenger min egen intuisjon. Det tok tid før jeg skjønte at det bar galt av sted. Da hadde jeg allerede stor gjeld.

Mistet kundene

I 1994- 95 kidnappet agenten en hel kolleksjon. Samtidig mistet Julie Skarland kundene sine. Hun hadde nådd bunnen.

- Jeg skjønte at jeg måtte stole mer på meg selv. Det sa kundene til meg også. Jeg kravlet opp igjen og fikk tilbake kundene. Og helt eksepsjonelt fikk jeg en ny sjanse i Japan.

Julie Skarland har funnet seg en nisje i moteverdenen. Poetisk folklore kaller hun det.

- Motebladene gir et uvirkelig bilde av motemiljøet. Det viser bare en del. Det er ikke bare showbiz og glamour. I dag er det tøffere enn noensinne, med høy globalisering. Alt er likt, sier trønderprinsessa som på ingen måte vil konkurrere med Märtha Louise. Hun har heller ikke planer om å gi opp. Hun har jo bare så vidt begynt.

KRONET: Julie Skarlands arbeid er kronet med hell for tida, med stor utstilling i Trondheim og ny bok. Her i selvdesignet antrekk.