«Jungelboken»

Vaskeekte klassiker.

Den siste tegnefilmen Walt Disney sjøl var med på å lage er endelig å få på DVD. «Onkel Walts» siste var en av mine første, store kinoopplevelser. Åpningsbildene og den passe mystiske musikken over tittelsekvensen, forflytter meg øyeblikkelig tilbake i tid og får det til å krible i mellomgulvet.

Morsomt, og litt vemodig at den nå er 40 år gammel. Det gledelige er at den, alderen til tross, fremstår som like frisk i dag. Historien om gutten Mowgli er løselig basert på Rudyard Kiplings fortellinger, og budskapet er enkelt: Mennesker hører ikke hjemme i jungelen.

Det er en slags roadmovie, der panteren Bagheera og bjørnen Baloo skal følge guttungen hjem til menneskelandsbyen i utkanten av jungelen. På veien møter de diverse utfordringer, morsomst er kanskje møtet med apenes konge – ikke Tarzan – men kong Louie. Det store oppgjøret med tigeren Shere Khan er en klassiker, likeledes møtet med beatnick-gribbene med bred Liverpool-aksent. Lurer på hvem de er inspirert av…

Regissør Wolfgang Reitherman og resten av teamet lyktes svært bra i å kombinere rikelig med humor og spenning, og heldigvis legges det ikke på for mye sentimentalitet.

«Jungelboken» er en klassiker, i ordets virkelige betydning. Er du glad i bonusmateriale, er her rikelig å hente. Følgekommentar, en tre kvarter lang dokumentar om filmens tilblivelse, en utelatt sekvens med nesehornet Rocky, demoversjoner av alle låtene som ble refusert, spill for de minste – med mer. Et must i samlingen.