Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Juridisk abort:

Juridisk abort er et gigantisk tilbakesteg for barns rettigheter

Dette er ikke et nytt forslag, det er 100 år gammelt.

JURIDISK ABORT: Begrepet «uekte barn» ble fjernet fra Norges lover for 100 år siden. Stavanger Frp prøver nå å sparke inn døra og fyre i gang tidenes mest urettferdige omkamp, skriver AUF-leder Mani Hussaini. Her er han utenfor Dagbladets valgbod under fjorårets valgkamp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JURIDISK ABORT: Begrepet «uekte barn» ble fjernet fra Norges lover for 100 år siden. Stavanger Frp prøver nå å sparke inn døra og fyre i gang tidenes mest urettferdige omkamp, skriver AUF-leder Mani Hussaini. Her er han utenfor Dagbladets valgbod under fjorårets valgkamp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen sensasjon at Frp setter girstanga i revers når det diskuteres barns rettigheter og likestilling, men denne gangen legger de lista et helt annet sted enn tidligere. Å gi fedre mulighet til juridisk abort vil være et gigantisk tilbakesteg for barns rettigheter.

Norge har vært et foregangsland for barns rettigheter. Gjennom et århundre har vi kjempet politisk for at barn i Norge skal kunne være trygge til å kunne leve frie liv, uavhengig av hvem som er foreldrene dine. Allerede for 100 år siden sørget vi for at barn som var født utenfor ekteskap hadde rett til en far. Det merkelig og historieløst å komme med forslag som går i motsatt retning i 2018.

Kampen for barns rettigheter har betydd utrolig mye for så ufattelig mange. Retten til gratis utdanning, retten til å ha foreldre, retten til å ha det trygt. Men det har også handlet om å kunne slippe å bli sett ned på. Slippe å bli stigmatisert og å slippe å måtte forklare hvem familien din er, og kunne leve et godt liv enten du har en far i oppveksten eller ikke.

Begrepet «uekte barn» ble fjernet fra Norges lover for 100 år siden. Stavanger Frp prøver nå å sparke inn døra og fyre i gang tidenes mest urettferdige omkamp. Et århundre etter at kampen ble vunnet.

Nå som Stavanger Frp kommer med forslaget, så er det grunn til å stille spørsmålet «hvilken utfordring i samfunnet er det de skal prøve å løse». Det er ingen som krever at fedre må være en del av barnet sitt liv, selv om Stavanger Frp prøver å male et bilde av at det er slik.

Sånn reglene er i dag kan fedre som ikke ønsker kontakt med barnet si fra seg foreldreretten, det er et valg som er opp til den enkelte. Men pliktene det fører med seg å bli foreldre kan ingen si fra seg.

For hvem er det som skal forsørge for barnet? Blir forslaget gjennomført, kan det føre til større kostnader for staten, som blir stilt til ansvar for barnebidrag for fedre som ikke er sitt ansvar bevisst. Det kan vi ikke akseptere.

Eller skal Stavanger Frp løse det ved igjen å kaste enslige mødre, som allerede er i en presset økonomisk situasjon, under bussen og la de ta regningen for Stavanger Frps dårlige politikk? Uansett hva som er Stavanger Frp sitt svar, så er løsningen feil. Dette er et ansvar menn må ta.

Jeg har gått i 8. mars-tog hvert år så langt tilbake som jeg kan huske. Likestillingskampen og kampen for kvinnefrigjøring har ikke kommet gratis. I toget går gamle og unge side om side. De som har vært med å kjempe frem endring, og de som skal ta kampene som kommer i fremtiden.

En av kampene er retten til selvbestemt abort. Allerede vet vi at det også i Norge finnes kvinner som føler seg presset til å ta abort av menn. Hvis man i tillegg skal åpne opp for at menn skal kunne trekke seg vekk fra alle økonomiske plikter som kommer av å få et barn så er vi på en veldig farlig vei.

Det er ingen andre måter å tolke dette forslaget på enn i sammenheng med de samme folkenes ønske om å begrense kvinners abortrettigheter.

Abort er å avbryte svangerskapet, juridisk abort er ansvarsfraskrivelse. Dette er ikke et nytt forslag, det er 100 år gammelt. Jeg håper det får lov til å samle støv i minst 100 nye år før noen velger å løfte det igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!