KOMMENTARER

Juridisk førstehjelp

Trenger Stortinget en juridisk avdeling i rettsliggjøringens tid?

STORTINGET:  Ved flere tilfeller har det vist seg at lover gitt av Stortinget ikke er i samsvar med de såkalte «overlovene». Foto: NTB Scanpix
STORTINGET: Ved flere tilfeller har det vist seg at lover gitt av Stortinget ikke er i samsvar med de såkalte «overlovene». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har Stortinget vist at makten ligger på Løvebakken. Det stemmer godt med den beskrivelse professor Tore Grønlie gir i sin gjennomgang av utviklingen i maktforholdene mellom Stortinget og regjeringen siden 1945 i verket «Stortingets historie 1964 - 2014»: Stortinget har styrket sin posisjon overfor regjeringen både som beslutter og som kontrollør. Men hvordan er Stortingets makt i forholdet til Høyesterett?

Forholdet mellom stat og borger er endret siden 1980-tallet. Enkeltborgeren er styrket på bekostning av fellesskapet. Maktutredningen fra 2003 fastslo at makt dermed var forskjøvet fra den folkevalgte forsamlingen til domstolene og andre rettslige organer, både nasjonale og internasjonale. Det var skjedd en «rettsliggjøring». Et uttrykk for dette er at Høyesterett oftere enn før tar stilling til om lovvedtak i Stortinget er i samsvar med Grunnloven. Retten utøver sin «prøvingsrett».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer