Juritzen og virkeligheten

Arve Juritzens argumenter er fulle av feil og udokumenterte påstander.

Alvorlige anklager: Arve Juritzen anklager de store forlagene for å drive med «kartellvirksomhet». Forlagene i Forleggerforeningen har en fastprisavtale som er godkjent av myndighetene, det vil si en fullt ut lovlig ordning som myndighetene har funnet formålstjenlig, skriver forfatteren. Foto: Anders Grønneberg
Alvorlige anklager: Arve Juritzen anklager de store forlagene for å drive med «kartellvirksomhet». Forlagene i Forleggerforeningen har en fastprisavtale som er godkjent av myndighetene, det vil si en fullt ut lovlig ordning som myndighetene har funnet formålstjenlig, skriver forfatteren. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORLEGGER ARVE JURITZEN har i Dagbladet 14. februar nye anklager mot bokbransjen. Tallgrunnlaget han framlegger inneholder en rekke feil som må ryddes av veien.

Juritzen viser til foretaksstraffen som flyselskapet SAS er idømt for ulovlig prissamarbeid, og han anklager norsk bokbransje for prissamarbeid og kartellvirksomhet. Betegnelsen «kartellvirksomhet» benyttes normalt på alvorlige former for konkurransekriminalitet. Forlagene i Forleggerforeningen har en fastprisavtale som er godkjent av myndighetene, det vil si en fullt ut lovlig ordning som myndighetene har funnet formålstjenlig.

JURITZEN SKRIVER at av en omsetning på 6.2 milliarder kroner i norsk bokbransje, står de tre store bokkonsernene for om lag 4,5 milliarder av dem. Basert på disse tallene sier han at de tre store står for 80 prosent av markedet. Her blander han epler og pærer. Riktig markedsandel framkommer ved å se på de tre forlagenes forlagsomsetning i forhold til bransjens totale forlagsomsetning. Dersom skolebokomsetningen tas bort, har de tre største forlagene en samlet markedsandel på i overkant av 50 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer