Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Juritzen var «Star Wars»-statist: - Det kom helikopter med hamburgere til oss hver dag

Arve Juritzen på «Star Wars»-settet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) På onsdag er det endelig duket for norgespremiere av den nye «Star Wars»-filmen,  «The Force Awakens». En hel verden sitter og venter i spenning på den syvende filmen i serien, 10 år etter forrige film kom ut.

«Star Wars»-produksjonen i Norge mars 1979 er veldokumentert. Scenene som foregår på den snø- og islagte planeten Hoth i «The Empire Strikes Back» er spilt inn på Finse.

Flere nordmenn som i ettertid er blitt kjente personer, var med som statister. Blant andre er både Arve Juritzen, Odd Johan Nelvik og Tom Egeland med.

Hamburgere i helikopter Forfatter og forlagssjef Arve Juritzen, som var 18 år under innspillingen, forteller at de hver dag var oppe på fjellet før sola sto opp og løp i snøen hele dagen.

Noe spesielt skal det ha vært å løpe i snøen med nokså groteske rekvisitter på settet. Det skal ha vært både halve armer og ben, og hoder som ble brukt som spesialeffekter.

- På den tida så kunne de ikke legge til så mye spesialeffekter i ettertid som vi kan i dag med green screen og dataanimasjon,  så vi fikk større inntrykk over hvordan filmen kunne bli under innspilling da, enn hva vil ville fått nå, sier han til Dagbladet.

- Men det som var mest stas for meg, var at det til lunsj hver dag kom et helikopter med hamburgere til oss, legger han til.

Ifølge Juritzen var hamburgerne som ble laget på et hotell i nærheten og flydd opp på filmsettet på fjellet, et av dagens høydepunkt.

Undercover fotografer Det var Drammens Røde Kors som hadde lagt ut annonse i avisa der de søkte etter statister til «Star Wars»-filmen. Jurtizen meldte seg på, men det var ikke bare på grunn av at han var svært interessert i film.

SNIKFOTOGRAF: Forlegger Arve Juritzen fikk statistrolle gjennom Drammens Røde Kors under «Star Wars»-innspillingen på Finse i 1979. Det ingen visste var at han egentlig var på hemmelig oppdrag som journalist og snikfotograf fra Se og Hør. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SNIKFOTOGRAF: Forlegger Arve Juritzen fikk statistrolle gjennom Drammens Røde Kors under «Star Wars»-innspillingen på Finse i 1979. Det ingen visste var at han egentlig var på hemmelig oppdrag som journalist og snikfotograf fra Se og Hør. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

På den tida var han en fremadstormende journalist i Se og Hør, og bestemte seg for å gå undercover som statist for å kunne lage en reportasje til bladet.

- Det var kanskje ekstra spennende siden jeg også jobbet undercover, og hadde i oppdrag å snikfotografere på settet, sier Juritzen.

GIKK IKKE SULTNE: Her er Arve Juritzen fotografert i kostymet han brukte som statist i «Star Wars»-innspillingen på Finse i 1979. Han forteller at ett av dagens høydepunkt på filmsettet var da helikopteret kom flyvende opp på fjellet med hamburgere hver dag. Foto: Privat
GIKK IKKE SULTNE: Her er Arve Juritzen fotografert i kostymet han brukte som statist i «Star Wars»-innspillingen på Finse i 1979. Han forteller at ett av dagens høydepunkt på filmsettet var da helikopteret kom flyvende opp på fjellet med hamburgere hver dag. Foto: Privat Vis mer

- Jeg var kjempenersvøs for å bli tatt. Det var mange vakter og veldig beskyttet.

Sammen med Juritzen var også tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik med som statist og spion på Finse.

- Jeg var redd for å bli oppdaget, for det var et jævlig hemmelighetskremmeri. Men det gikk bra, og jeg sneik meg bort mellom noen opptak og tok noen bilder, sa Nelvik til Dagbladet i 2010.

Guidet tur Innspillinga på Finse var preget av sterk kulde, men det forhindrer ikke fans fra å reise opp dit jevnlig. Hvert år er det samlinger med en turistguide fra hotellet som viser rundt på stedene de spilte inn når vinterstormen ikke tvang dem innendørs - og de måtte filme ut panoramavinduet.

Produsent Gary Kurtz forklarte i fjor om innspillingen i et intervju med Mashable:

- Jeg tror aldri jeg har vært på location noensinne der en lokal beboer ikke har kommet til meg og sagt: «Du skulle ha vært her i fjor, da var været mye bedre».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!