Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Juryen bør bestå

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JURYORDNINGEN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch og en rekke politikere vil fjerne juryen fra norske rettssaler. Lagmann Anders Bøhn (13.10) imøtegår argumentene på en god måte. Unge stemmer har imidlertid manglet i denne viktige debatten, og som ungdomspolitikere og blivende jurister ønsker vi å ta juryen i forsvar.

Det virker som om riksadvokatens hovedanliggende er å få flere domfellelser i voldtektssaker. Vi betviler ikke hans omtanke for rettssikkerheten, men finner likevel utgangspunktet foruroligende. Uskyldspresumsjonen er en bærebjelke i strafferetten. Enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Målet med norsk strafferettspleie skal altså ikke være å få flest mulig dømt. Slikt hører politistater til. Målet skal være å sikre, så langt som mulig, at skyldige blir dømt mens uskyldige går fri. Det må være det klare utgangspunktet – så er vi åpne for argumenter for og i mot jury, og hva som best tjener rettssikkerheten.

I den diskusjonen lander vi på juryens side. Jurymotstanderne synes å mene at lekfolk nødvendigvis må henfalle til subjektivt føleri, mens trente jurister er bedre egnet til å vurdere bevis. Dette betviler vi, men hvis så er tilfelle er det neppe vår utdannings fortjeneste. Bevisvurdering er i svært liten grad på pensum, og jusstudiet gir oss ikke sunnere fornuft enn folk flest. Vaksinert mot subjektive tanker blir vi heller ikke.

Bedre enn å fjerne juryen er å styrke den, ved at fagdommernes mulighet til å sette juryens kjennelse om uskyld til side fjernes. Juryen bør bestå, og vi vil kjempe for at vårt partis landsmøte ser dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!