DEBATT

Spellemann:

Juryen har gjort seg selv overflødig

I argumentasjonen for Astrid S undergraver spellemanjuryen sin egen rolle.

KONTROVERSIELL VINNER: Astrid S mottok i slutten av feruar prisen årets Spellemann under Spellemannprisen 2017 i Oslo konserthus.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KONTROVERSIELL VINNER: Astrid S mottok i slutten av feruar prisen årets Spellemann under Spellemannprisen 2017 i Oslo konserthus. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I riktig gamle dager, det vil i dette tilfellet si fram til rundt 1980, var det en tydelig motsetning mellom idrett og kultur. Kulturfolk kunne nok interessere seg for idrett, både ved å trene og ved å se på skøytestevner og fotballkamper, men de gjorde det nærmest i smug, som Andreas Hompland har uttrykt det. Kampen om sekunder og tideler skulle man helst heve seg over.

Enda mer utålelig var tanken på at kulturelle prestasjoner kunne måles og rangeres på samme måte som idrettslige. På idrettsbanen måles som kjent prestasjonene kvantitativt, enten det er i form av sekunder, centimetre, mål eller dommernes (kvantitative) karakterer. Å rangere og måle kulturelle uttrykk på denne øvet vold på kulturens vesen.

Det var blant annet derfor Melodi Grand Prix var så uglesett. Det innebar jo nettopp å gi poeng til og å rangere melodier. På samme måte vegret også kulturavisene seg lenge mot å gi karakterer i form av terningkast til bøker, plater og teaterforestillinger. Kunst og kultur skulle evalueres kvalitativt, det vil si i form av ord, ikke kvantitativt i form av tallkarakterer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer