KOMMENTARER

Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer den beste norske sangteksten

Juryen må sone i fem år med «Allsang på Grensen»

Juryens unoter.

SAVNET: Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Kommentator Tom Stalsberg savner en Åge Aleksandersen-tekst på lista over de 30 nominerte. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix
SAVNET: Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Kommentator Tom Stalsberg savner en Åge Aleksandersen-tekst på lista over de 30 nominerte. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk musikk med norske tekster, fra 1945 fram til vår samtid, viser at denne nasjonen har et suverent skattkammer. Nå er det duket for kåring av den aller fremste norske visa, en øvelse som er klin umulig ettersom det å konkurrere i musikk aldri blir noe annet enn, ja, grei tidtrøyte.

Den lista som presenteres vil garantert medføre støy og unoter ettersom juryerte kulturlister får det urnorske genet til å blomstre: Hvem er utelatt? Hva kan vi ta dem på?

Men, før enden på visa iler vi til: Juryen har fått med seg de opplagte og noen gode outsidere, men samtidig, hvorfor gjøre det så vanskelig for seg selv? Hvorfor ikke øke antallet til for eksempel 40?

For juryens valg, som selvsagt inneholder de fire store og Bye, Preus, Prøysen, Paus, Sunde, Lillebjørn og Vaular etc., har noen oppsiktsvekkende mangler.

Hvor er Åge og «Levva Livet»? Hvor er DDE og «Vinsjan på Kaia» (tekst Idar Lind)? Hvor er Trygve Hoffs viseskatter? Hvor er Vamp, Ole Ivars og Hellbillies i tillegg til Vestlandsfanden, Vazelina, Jonas Fjeld og hvordan er det mulig å unnlate Vidar Sandbecks «Pengegaloppen» ? Vi savner også Tramteatret og Kalvik. Og, HÆH? Ikke OnklPs nyslåtte klassiker, «Styggen på Ryggen»?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer