Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Juryen ser ikke filmene

Åse Kleveland i trøbbel foran prisutdeling.

(Dagbladet.no): I kveld skal den svenske filmprisen Gullbaggen deles ut. Ifølge Aftonbladet er det flere av jurymedlemmene som ikke sett de 33 langfilmene som er laget i Sverige i løpet av 2004.

- Jeg synes det er pinlig å sitte i juryen i år, sier en kilde som vil være anonym, til avisa.

Utbredt

- De jeg har snakket med har ikke sett alle filmene og snakker om det på en slik måte at man fikk inntrykk av at det var et utbredt problem, sier jurymedlemmet.

- Det ville ikke overraske meg i hele tatt om det var slik, sier et annet jurymedlem.

Juryen består av 32 personer som representerer filmbransjen. De stemmer frem hvilke svenske langfilmer som skal nomineres og deretter hvem som vinner Gullbaggen.

- Etter at filmene var nominert hørte jeg et jurymedlem si at han ikke hadde sett «Fire nyanser av brunt». Det er skandaløst og det er flere enn jeg i juryen som er svært skuffet over hvordan visse gjør det her, sier en anonym kilde.

- Fortell!

Åse Kleveland som er sjef for Det svenske filminstituttet vil ikke gå rundt å passe på jurymedlemmene. Slik svarer hun på anklagene om sløve jurymedlemmer:

- I så fall er det noen som ikke har gjort det de har forpliktet seg til å gjøre. Det har er jo voksne mennesker og vi kan ikke følge dem rundt for å kontrollere om de går på film eller ikke, sier Kleveland til Aftonbladet.

- Ingen har tatt opp dette med jurylederen eller med Det svenske filminstituttet. I så fall burde noen stå fram og forteller om hvem som ikke utfører pliktene sine, sier hun videre, og legger til at to jurymedlemmer har frasagt seg oppdraget nettopp fordi de ikke hadde sett alle filmene.

Juryformann Sam Nilsson sier at jurysystemet bygger på tillit.

- Jeg kan jo ikke fungere som politi. Juryen har jo en stor selvstendighet siden det er individuelle stemmer som avgis.

<B>NOMINASJONENE OFFENTLIGGJORT:</B> Administererende direktør Åse Kleveland i det svenske Filminstitutet og juryformann Sam Nilsson presenterte for et par uker siden de nominerte filmene til svenskenes Oscar - Guldbaggen - på en pressekonferanse i Filmhuset i Stockholm.
NOMINERT:</B> Verdensmester i håndbak, Heidi Andersson, flankert av filmregissørene Helen Ahlsson (t.v.) og Lisa Munthe. De sistnevnte er Guldbagge-nominerte for dokumentarfilmen "Armbryterskan från Ensamheten" som handler om Heidi Andersson. Om jurymedlemmene har sett filmen er usikkert.
<B>ØNSKET VELKOMMEN:</B> Åse Kleveland på en tidligere utdeling av Gullbaggen.