Jus og gru

Tvetydig og fengslende om advokater.

Terning5 Am. Advokatserie. Premiere på TV3 i kveld kl. 21.30. TV: Å, nei, ikke enda en amerikansk advokatserie. Ikke enda en ukentlig dose med uforståelig jusbabbel og overmenneskelige, oljeglatte superjurister.

Jeg kan skjønne holdningen – nordmenn med TV kan gjerne mer om amerikansk jus enn om den hjemlige rettspleie. Men, likevel, man kan ikke bli med på en god restaurant og si «å, nei, enda en fisk».

Hensynsløs

Advokatdramaet er en sjanger, et skall, en ramme å fortelle historier innenfor. «Damages» har ingrediensene, først og fremst gode råvarer i form av Glenn Close som den steinrike og hensynsløse stjerneadvokaten Patty Hewes, men også tilberedningen er utsøkt spenningsfylt og overraskende. Det hele danderes med et forfriskende lag av uhygge.

«Damages» er produsert av det Rupert Murdoch-eide betal-TV-selskapet FX (Fox Extended Networks), som er i ferd med å ta innpå HBO når det gjelder kvalitetsserier. FX står bak blant andre «The Shield», «Nip/Tuck» og «Rescue Me» og som vanlig er det den moralske tvetydigheten som fascinerer.

Patty Hewes er øyensynlig vår heltinne.

Hun er tøff som en spikerpistol, men kjemper for at 5000 arbeidstakere skal få erstatning for sine tapte pensjonspenger. Skurken er Arthur Frobisher (Ted Danson), som har kjørt sitt Enron-liknende selskap i grøfta og stukket av med pengene.

Men «Damages» spiller på våre forventninger til sjangeren.

Hewes virker overmenneskelig hard og ambisiøs – hun er jobben sin. Deretter viser hun sin myke side og vi blir imponert og beroliget. Men hva hvis hun likevel er … ond? Da føler vi oss lurt. Og samtidig tiltrukket.

Varige men

Så kanskje er heltinnen den unge, smarte og tilsynelatende naive advokaten Ellen Parsons (Rose Byrne), nyansatt hos Hewes? Trolig ikke. Og du må følge konsentrert med i 13 episoder for å nøste opp trådene. Første sesong er nettopp fullført i USA og flere kritikere har plassert serien blant årets beste, men seertallene har vært relativt lave.

«Damages» betyr både juridisk «erstatning» og «skader» eller «mén» og det gjerne kampen om pengene som fører til varige skader på sjelen. Mye står på spill blant toppadvokatene i New York, syndens pøl.

Ingen kommer uskadd fra det.