Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jusekspert om straffeforfølgelse av tysk komiker: - Kunne skjedd i Norge

Norsk straffelov åpner for fengselsstraff for nordmenn som krenker en fremmed stat ved å «opptre fornærmelig».

BESKYTTET AV YTRINGSFRIHETEN: - Så lenge komikere ikke driver med direkte ærekrenkelser, hatefulle ytringer, trusler eller oppfordring til vold, vil de stort sett være beskyttet av ytringsfriheten, sier jurist og forsker Anine Kierulf. Foto: NTB Scanpix
BESKYTTET AV YTRINGSFRIHETEN: - Så lenge komikere ikke driver med direkte ærekrenkelser, hatefulle ytringer, trusler eller oppfordring til vold, vil de stort sett være beskyttet av ytringsfriheten, sier jurist og forsker Anine Kierulf. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble det klart at tyskernes forbundskansler Angela Merkel åpner for straffeforfølgelse av en tysk komiker som harselerte med Tyrkias president på TV.

Det var 31. mars i år at den prisvinnende humorprogramlederen Jan Böhmermann leste opp et satiredikt rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Foran det tyrkiske flagget og et portrett av statslederen harselerte han med Erdogan på det groveste.

Les Inger Bentzruds kommentar: Han har demonstrert grensene for ytringsfrihet i Tyskland - endelig!

Dette har vært en kinkig sak for Merkel, som til slutt valgte å gå med på å åpne sak. Dermed blir det nå opp til tysk påtalemyndighet om de vil straffeforfølge komikeren.

«Fornærmelig» Ifølge tysk kriminallovs paragraf 103 er det ulovlig i Tyskland å fornærme en utenlandsk statsleder eller et medlem av en utenlandsk regjering, skriver The Guardian.

Det mange kanskje ikke vet er at Norge har en liknende paragraf i norsk straffelov. 

Paragraf 184a lyder nemlig som følger:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som her i riket krenker en fremmed stat ved å øve vold mot eller opptre truende eller fornærmelig overfor en representant for den.»

Den samme paragrafen sto under paragraf 95 i den gamle straffeloven fra 1902, og videreført i den nye straffeloven som trådte i kraft 1. oktober i fjor.

- Fullt mulig Jurist og forsker Anine Kierulf sier at paragrafen gjør det formelt mulig for en norsk komiker å bli straffeforfulgt for å harselere med representanter for andre land, slik Böhmermann nå blir straffeforfulgt for sin Erdogan-satire.

- Det skal noe til for at det skulle bli tatt ut tiltale og falt dom. Men det er fullt mulig, sier Kierulf.

Hun viser til at man hadde domfellelse for en annen type sovende krenkelsesparagraf så sent som i 2013, da en kvinne ble dømt for flaggskjending etter den gamle straffelovens paragraf 95.

- Har norske komikere noe å frykte?

STRAFFEFORFØLGES: Den tyske humorprogramlederen Jan Böhmermann har tråkka Tyrkias president på tærne med sitt satiredikt. Foto: NTB Scanpix
STRAFFEFORFØLGES: Den tyske humorprogramlederen Jan Böhmermann har tråkka Tyrkias president på tærne med sitt satiredikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Komikere skal være bevisst på ikke å overtre de oppdaterte versjonene av norsk lov. Men så lenge de ikke driver med direkte ærekrenkelser, hatefulle ytringer, trusler eller oppfordring til vold, vil de stort sett være beskyttet av ytringsfriheten. Det er svært stort rom for politisk satire, sier juristen.

Hun påpeker samtidig at påtalereglene i Tyskland nå er annerledes enn i Norge.

- I denne typen saker hvor klager er fra et annet statsområde, er det regjeringen som tar stilling til om det blir sak eller ikke. Det er en egenartet regel i Tyskland.

- Komikere har ikke fribillett Det bekrefter høyesterettsdommer Magnus Arvid Matningsdal.

- I Norge ville det vært helt uhørt å ta kontakt med Erna Solberg for å få henne til å sette i gang en straffesak i Norge. Vi har en uavhengig påtalemyndighet, der det er øverste leder av påtalemyndigheten som bestemmer om man skal ta ut sak, sier Matningsdal.

På spørsmål om det kunne skjedd at en norsk komiker ble straffeforfulgt med hjemmel i straffeloven, svarer høyesterettsdommeren følgende:

- Det som er situasjonen er at hensynet til ytringsfriheten står meget sentralt. Så lenge det er tale om å harselere, så ville det være tale om meget høy terskel før en ville si at dette var straffbart, sier Matningsdal.

Samtidig understreker han at man som komiker ikke har fribillett til å si hva som helst.

- I Norge ville terskelen for å straffedømme for noe sånt vært meget høy. Men komikere har ikke fribillett, på samme måten som ingen av oss har fribillett. At det er en komisk sammenheng vil inngå i vurderinga, sier Matningsdal.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart