Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Giske-saken

Jusprofessor langer ut mot «Lindmo»

- Det er god grunn til å kritisere NRK, som lar Haddy Njie få koseprate uimotsagt på «Lindmo».

SNAKKER UT: Bokaktuelle Haddy Njie snakker denne uken ut i programmet «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Jusprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo er kritisk til at NRK lot Haddy Njie slippe til på «Lindmo» i helga helt uimotsagt. Hun er Trond Giskes kone.

Torsdag ga Gyldendal forlag ut «Dagbok. 13. desember - 13. februar», der Njie forteller sin historie da Giske ble rammet av metoo-varslene.

PÅ «LINDMO»: Haddy Njie i samtale med Anne Lindmo fredag på NRK1. Foto: NRK
PÅ «LINDMO»: Haddy Njie i samtale med Anne Lindmo fredag på NRK1. Foto: NRK Vis mer

- Det er ikke Haddy Njie jeg kritiserer, men at NRK lar henne få koseprate uimotsagt sammen med Anne Lindmo som et ledd i sin boklansering, sier Torvund til Dagbladet.

Burde droppet intervjuet

Jusprofessoren tviler på at noe som ble sagt i det lange intervjuet krevde noen form for samtidig imøtegåelse, men er likevel både kritisk og skeptisk til formen - og til at verken motparten eller andre stemmer kom fram.

- Det ble et veldig ensidig innslag. NRK burde kanskje heller latt være å ha saken når de ikke balanserte den bedre, sier Torvund.

Men han ser likevel en mulighet for at «Lindmo»-redaksjonen kan rette opp det ensidige bildet.

Savnet flere stemmer

- Det ville vært riktigere å invitere en av varslerne, eller noen andre stemmer, som ser saken fra den andre siden. Jeg vet at «Skavlan» har fulgt opp en kontroversiell og aktuell sak på denne måten, så det er også fullt mulig for «Lindmo», sier Torvund, og legger til:

HADDYS HISTORIE: Haddy Njie har gitt ut en dagbok der hun forteller sin historie og opplevelsen av stormen rundt ektemannen Trond Giske. Foto: NTB Scanpix
HADDYS HISTORIE: Haddy Njie har gitt ut en dagbok der hun forteller sin historie og opplevelsen av stormen rundt ektemannen Trond Giske. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg savnet en tydelig motstemme.

Olav Torvund påpeker at han ikke ønsker å kritisere Haddy Njie og hennes opplevelse og historie. Men han er ikke like sikker på at det er så lurt.

- Boka tjener ikke Trond Giske

- Boka og alt det den fører med seg tjener ikke Trond Giske. Jeg kan ikke kritisere henne for å gi ut boka, men jeg tviler på at det var så klokt. Det Giske trenger, er ro for å bygge opp sin politiske karriere. Denne boka og alle medieoppmerksomhet den fører med seg virvler opp masse støy og skaper mye støy, sier Torvund.

Jusprofessoren reagerer også på det han omtaler som «NRK-ansattes klippekort-tilgang i egen kanal».

- NRK har en tendens til å invitere egne ansatte, frilansere eller andre som på en eller annen måte er knyttet til kanalen til å delta i slike programmer. Det verste jeg kommer på, var da Jon Almaas, den gang han var ansatt NRK og ledet «Nytt på nytt», var gjest hos «Skavlan» og fikk lov til å koseprate og promotere «vaskeboka» si, Sier Torvund.

Han mener likevel at begge sider i debatten rundt Haddy Njies «Dagbok» er belyst i det totale mediebildet.

- Ikke et debattprogram

Prosjektleder for «Lindmo» på NRK, Trine Sollie, forstår at noen reagerte på intervjuet, som ble sendt fredag kveld.

Hun forstår at et slikt intervju setter følelser i sving.

- Men «Lindmo» er et talkshow, ikke et debattprogram. Det fins andre plattformer for debatt og meningsutveksling, som for eksempel «Ukeslutt», der Haddy møtte en av varslerne, sier Sollie.

Prosjektlederen for «Lindmo» mener at intervjuet mellom Haddy Njie og Anne Lindmo var gjort slik at det ikke utløste krav til samtidig imøtegåelse.

- Det var Haddys personlige historie, og vi var påpasselige slik at det ikke skulle bli noe personangrep, sier Sollie.

Innslag i en større debatt

Hun føyer til at «Lindmo»-redaksjonen håper at intervjuet kan få være et innslag i en større debatt, og at det maner til ytterligere refleksjon i en viktig sak.

- Det var vår intensjon, sier hun.

Mandag skal redaksjonen evaluere sendingen og reaksjonene på den, men Sollie tror det er lite sannsynlig at de følger opp saken med å slippe til motparten, varslere eller politikere.

- Vi følger selvsagt utviklingen, men overlater debatten til andre programtyper og arenaer, sier Sollie.

Klaget til Kringkastingsrådet

Også seere har reagert på intervjuet. 13 seere har klaget på programmet til Kringkastingsrådet, skriver bransjenettstedet Medier 24 mandag formiddag.

Kringkastingrådets sekretær Erik Skarrud bekrefter tallet overfor Dagbladet. Han mener at det er ikke er et spesielt høyt antall klager.

- Denne saken har fått mye medieomtale den siste uka. Det tatt i betraktning vil jeg si at tretten er et relativt nøkternt tall, sier Skarrud.

En klager reagerer på at NRK-profilen Haddy Njie får drahjelp av NRK i lanseringen av boka, viser en klage som Dagbladet har sett.

En annen klager reagerer på at Njie får presentere sin versjon av saken uimotsagt i beste sendetid, ifølge Medier 24. Vedkommende mener at programleder Anne Lindmo burde stilt flere kritiske spørsmål, og at varslerne burde fått komme til orde.

En annen klager mener intervjuet fremstår som «et partsinnlegg/strategi for ektemannen» Trond Giske, skriver Medier 24.

«Her kan umulig Vær varsom-plakaten ha vært brukt», skriver klageren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media