17. mai og bunad:

Jusprofessor om bunadskrangelen: - Tradisjonen med bunadene er det ingen som eier rettighetene til

- Juridisk kan du kanskje gjøre det, men humanitært er det på kanten, svarer Heimen Husfliden.

ALLEMANNSEIE: Tradisjonen med bunadene er det ingen som eier rettighetene til, sier professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund. Foto: Lars Botten / Norsk Flid Husfliden
ALLEMANNSEIE: Tradisjonen med bunadene er det ingen som eier rettighetene til, sier professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund. Foto: Lars Botten / Norsk Flid Husfliden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Bunadene er allemannseie. Derom er det ingen tvil!

Det sier professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund. Han har i de siste dagene fulgt debatten rundt «bunadsmonopolet» som Solveig Aareskjold omtalte i lørdagens kronikk «Husfliden har teke monopol på folkekulturen» i Dagbladet.

- Jeg hadde veldig lyst til å sy bunaden fra bunn av. Jeg fikk ikke kjøpe stoff, og jeg fikk ikke kjøpe mønster, sier Solveig Aareskjold.

«Ved å halda tilbake det originale snittmønsteret som om det var ein privat forretningsløyndom, har dei teke monopol på folkekulturen, til stor skade for den nasjonale husfliden som dei påstår at dei representerer», skriver hun.

Hos Heimen Husfliden sier daglig leder Hilde Øya at butikkens bunadsmønstre ikke er til salgs.

- De er ikke allemannseie, som mange tror. Derfor er man nødt til å kjøpe en materialpakke når man skal sy bunad, sier hun.

- Øya tar feil!

Nå har professor Olav Torvund kastet seg inn i debatten. Han har arbeidet med opphavsrett, og slår fast at Husfliden ikke eier rettighetene til bunadene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.