LEDER

Jussens smutthull

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

For to uker siden avsa Oslo tingrett en fullstendig frifinnende dom i den såkalte Transocean-saken, som trolig er den mest omfattende skattesak som har vært ført for noen norsk domstol. Økokrim mente at riggselskapet ulovlig hadde kanalisert store pengebeløp ut av Norge via Danmark til Caymanøyene for å unngå beskatning.

Tingretten kom til at den danske selskapskonstruksjonen, som gjorde den angivelige skatteunndragelsen mulig, ikke var straffbar. Deler av dommen er nå anket til lagmannsrett. Antakelig vil den ende i Høyesterett om noen år. Saken er en følge av internasjonaliseringen av det økonomiske liv, samtidig som det er de nasjonale skatteregimene som kommer til anvendelse for selskapene. Gjennom ulike former for selskapskonstruksjoner kan selskapene gjøre det uhyre vanskelig for de enkelte lands skattemyndigheter å avgjøre hvor skatt skal betales.

Selskaper som opererer i ulike land kan gjennom økonomiske transaksjoner over statsgrensene ta ut utbyttene av driften der det er minst eller ingen skatt å betale. Jo flere land de opererer i, desto større er mulighetene til å unndra skatt. Dette er en utfordring ikke bare til norske myndigheter, og kaller på internasjonalt samarbeid. Problemet er at et slikt samarbeid ikke er i alle lands interesse. Skatteparadiser lever jo av å stille sin lovgivning til disposisjon for selskaper som vil minimalisere sine skatteforpliktelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer