STOR STJERNE: Jussi Bjørling (t.v.) besøkte Festspillene i Bergen i 1953. Kvelden før konserten har hjemløse Jonny fortalt at han møtte Jussi Bjørling på en fuktig bytur. Her er Bjørling sammen med dirigent Carl von Garaguly.
STOR STJERNE: Jussi Bjørling (t.v.) besøkte Festspillene i Bergen i 1953. Kvelden før konserten har hjemløse Jonny fortalt at han møtte Jussi Bjørling på en fuktig bytur. Her er Bjørling sammen med dirigent Carl von Garaguly.Vis mer

KOMMENTAR KLASSISK

Jussi Bjørling fikk enorm respons i Norge i 1953. Men bak kulissene skal det ha vært uenighet

- Jussi var verdens beste tenor, men han slet med livet sitt.

Kommentar

Jonas Dahl (1849-1919) var prest, forfatter og salmedikter. Hans mest kjente epos er definitivt julesangen «Nå vandrer fra hver en verdens krok». Teksten ble skrevet i 1895, mens melodien ble laget ti år senere av sønnen Alf Fasmer Dahl (1874-1933). Julesangen er populær både på julekonserter og juleplater.

Julaften 1972 var usigelig trist. Et fly hadde kvelden før styrtet i Asker, og 40 mennesker omkom i Norges hittil verste flyulykke i fredstid. Birkeland kirke i Fana var denne dagen fylt til randen, men sorg og tungsinn preget alle. «Nå vandrer fra hver en verdens krok» ble framført, sangen har en sterk tilhørighet til denne kirken, fordi komponisten Alf Fasmer Dahl var prest her i perioden 1913-1933.

Utenfor hadde en hjemløs funnet seg et oppholdssted på en benk. Mannen het Jonny og holdt en flaske brennevin i den ene hånden, mens han vinket med den andre til forbipasserende. Hatten lå på bakken foran benken med noen mynter oppi. Mannen begynte å synge: «O helga natt, O helga stund för världen». Stemmen var overraskende fyldig og klangfull. Flere mennesker stoppet opp og la noen mynter oppi hatten.

«Har du noen kroner til en gammel sjømann?» sa mannen på benken direkte til meg. Jeg hadde en femmer jeg hadde fått i gave på bursdagen min og gav mynten til Jonny. Han fikk tårer i øynene og fortsatte: «Jeg var krigsseiler. Båten min ble torpedert og helsen min ble ødelagt. Hjelp har jeg ikke fått, derfor feirer jeg jul alene på gaten.» Mannen sang en ny strofe: «O helga natt, du frälsning åt oss gav.» Jonny henvendte seg til meg igjen: «Jeg møtte faktisk Jussi Bjørling da han gav konsert i Bergen i 1953. Vi traff hverandre tilfeldig da vi drakk øl. Jussi var verdens beste tenor, men han slet med livet sitt og ble bare 49 år.»

Dette var rett. Jussi Bjørling besøkte Festspillene i Bergen og kom på kant med dirigent og arrangører på prøvene. Om kvelden tok han seg en fuktig tur på byen selv om Festspillene satte opp vakthold på hotellet. Konserten ble gjennomført med enorm respons fra publikum. Likevel kunne noen merke at den verdensberømte svenske sangeren drev rovdrift på seg selv. Han døde få år senere.

De norske krigsseilerne ble ikke spesielt godt behandlet etter krigen, og først for noen få år siden fikk de en offentlig unnskyldning fra den norske stat. Den hjemløse som jeg for lenge siden møtte utenfor Birkeland kirke hadde ingen tenner igjen, men sang videre på en annen julesang han likte: «Nå vandrer fra hver en verdenskrok, i ånden frem, et uoverstigelig pilgrimstog, mot Betlehem». Jonny levde ikke så lenge etter dette. Det var mange krigsseilere som havnet på gaten i kystbyene. Julen var den verste tiden å komme gjennom.

Oslo Gospel Choir har i mange år hatt «Nå vandrer fra hver en verdens krok» på sitt repertoar. Framføringene blir ofte sterke opplevelser, fordi koret tar tempoet litt ned. Solister og kor formidler teksten med delikat klang og en undrende stemning, slik de også gjør på platen «En stjerne skinner i natt» fra 2008. Oslo Gospel Choir har årets siste julekonserter i Oslo denne uken, og «Nå vandrer fra hver en verdens krok» vil bli framført. Det er lett å forstå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.