<strong>MDG-PROFILER:</strong> Lan Marie Berg og Eivind Trædal i Miljøpartiet De Grønne blir ofte omtalt av nettstedet Ja til bilen i Oslo. En jussprofessor mener nå omtalen har utviklet seg til å bli straffbar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MDG-PROFILER: Lan Marie Berg og Eivind Trædal i Miljøpartiet De Grønne blir ofte omtalt av nettstedet Ja til bilen i Oslo. En jussprofessor mener nå omtalen har utviklet seg til å bli straffbar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jussprofessor hardt ut mot «Ja til bilen»-Jarle

Mener Jarle Aabø bryter straffeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dagens episode av Dagbladets podcast, «Siste med Marie Simonsen», tar man opp hets av politikere og hvor grensene går. Når er det legitim kritikk av offentlige personer og når er det personlig hets og sjikane?

Nettstedet Ja til bilen i Oslos omfattende omtale av ekteparet og MDG-politikerne Lan Marie Nguyen Berg og Eivind Trædal, diskuteres i den forbindelse av Dagbladet-kommentator Marie Simonsen og jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen.

<strong>FÅR KRITIKK:</strong> - Vi har aldri utsatt noen for hets, hevder leder av nettstedet Ja til bilen i Oslo, Jarle Aabø, overfor Dagbladet. Her ankommer han en demonstrasjon for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) nylig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: - Vi har aldri utsatt noen for hets, hevder leder av nettstedet Ja til bilen i Oslo, Jarle Aabø, overfor Dagbladet. Her ankommer han en demonstrasjon for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) nylig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Professoren ble blant annet oppringt av Simonsen fordi han på Twitter 6. juni skrev følgende:

«Min vurdering er at Aabøs stadige, løgnaktige hets av Eivind Trædal og Lan Marie Berg har overskredet grensen for det straffbare etter straffeloven paragraf 266. Vidt spillerom for å kritisere politikere, ikke like vidt for ren hets. Vi må beskytte demokratiet.»

- Stjeles bilder

Med det som utgangspunkt diskuterer Simonsen og Marthinussen om hvor grensen går, og eksperten svarer på hvorfor han mener at Jarle Aabø har brutt straffeloven. Marthinussen kommer med krass kritikk av Aabøs virksomhet.

- Berg og Trædal må tåle mye fokus på MDG-politikk og om de eksempelvis kjører SUV til fjellet. Det er helt legitimt. Det spesielle er at dette foregår over veldig lang tid og er veldig personfokusert. Det skrives om hva slags barnevogn de har, og det stjeles private bilder fra Facebook som brukes i en annen kontekst. Aabø framsetter også masse udokumentarbare påstander mot dem.

- Må passe på demokratiet

Jusseksperten mener også at Aabøs omtale av Berg og Trædal pågår over så langt tid og med så stor intensitet, «at det må anses som plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd som krenker en annens fred.».

Aabø er på gyngende grunn når han gjemmer seg bak ytringsfriheten, mener Martinussen.

- I en eventuell sak må det veies opp mot ytringsfriheten, men det er ikke veldig mye i det Jarle Aabø driver som har krav på et sterkt vern, for vi må også passe på demokratiet og at folk orker å være politikere, sier han.

Eivind Trædal (MDG) vil ikke bekrefte overfor Dagbladet om han kommer til å anmelde Jarle Aabø, men sier at han og Berg særlig reagerer på Ja til bilens bruk av deres private bilder.

- Sliter med nettroll

Jarle Aabø er oversendt uttalelsene Marthinussen kommer med i podcasten i sin helhet.

- Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo produserer ordinære nyhetsartikler om samferdsel i Oslo, og våre kommentarfelt har alltid vært stengt. Vårt debattforum på Facebook, «Ja til bilen», sliter med det samme som statsministeren, Dagbladet og alle andre aktører på Facebook, de stygge nettrollene. Vi har identifisert over 400 troll som er blokkert fra våre spalter, vi har 12 moderatorer som sletter upassende innlegg løpende. Dette er innlegg ingen kan forhåndsgodkjenne. Undertegnede leder redaksjonen, og jeg har 20 års bakgrunn fra norsk presse, blant annet ti år i Dagens Næringsliv der Marie Simonsen var en kjær kollega, og vi har aldri utsatt noen for hets, hevder Aabø overfor Dagbladet.

Redaksjonen bak Ja til bilen i Oslo består av syv dugnads-medarbeidere, svarer Aabø på spørsmål fra Dagbladet.

Siste episode av «Siste med Marie Simonsen» kan du høre ved å trykke her, eller trykke play i podcastvinduet i denne artikkelen.

LES SVAR FRA JARLE AABØ HER

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer