Justin Adams & Juldeh Camara

Grensesprengende afroblues.

CD: Låta «Kele Kele (No Passport No Visa)» er beskrivende for det andre albumet til briten Justin Adams og gambiske Juldeh Camara – her trengs verken visum eller pass, det er bare å kaste seg ut i en sanseløs miks av rock, blues og mye tradisjonell afrikansk musikk.

Adams har ei fortid som gitarist i Jah Wobble’s Invaders of the Heart. Da han i 2003 gjestet Bergenfest som gitaristen til Robert Plant, gjorde han seg også bemerket med et prosjekt som, med Camaras hjelp, nå har materialisert seg i det som trolig er årets beste world music-album! Og ikke nok med det, nå er det Plant som gjester Adams og Camara på livejobber!

Justin Adams er en iscenesetter – som produsent av to av maliske Tinariwens album eller som en medspiller som skyver andre foran seg – her sanger og riti-spiller Camara på en felevariant som høres ut som den har atskillig flere strenger enn en! Viktig for resultatet er også perkusjonisten Salah Dawson Miller og heftig kvinnelig koring.

Sammen skaper denne gjengen repeterende, pulserende, transeliknende, etnisk musikk som kan minne om artister som Muddy Waters, Bo Diddley, Amadou & Mariam, Youssou N’Dour og Ali Farka Touré, men som likevel er helt unik.