Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Justisdepartementet bør snarest ta mandatet fram fra skuffen

Gransk politiet nå.

EIRIK JENSEN DA HAN VAR POLITILEDER: Uavhengig av om ekspolitimannen er skyldig eller ei, har saken sådd tvil om vi har et korrupsjonsfritt politi, og brakt fram en rekke forhold ved etatens arbeid som bør undersøkes nøye.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
EIRIK JENSEN DA HAN VAR POLITILEDER: Uavhengig av om ekspolitimannen er skyldig eller ei, har saken sådd tvil om vi har et korrupsjonsfritt politi, og brakt fram en rekke forhold ved etatens arbeid som bør undersøkes nøye. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det fem år siden Eirik Jensen ble pågrepet. Denne uka ble det klart at ekspolitimannen må gjennom en full ny runde i lagmannsretten, så det er ingen grunn til å vente noen rettskraftig dom i den alvorlige korrupsjonssaken før om halvannet år. I tillegg kommer en eventuell runde i Høyesterett. Da kan det være gått sju år siden pågripelsen.

Dersom man er det minste interessert i å gjennomføre noen skikkelig gransking av Oslo-politiet i forbindelse med Jensen-saken, kan den ikke vente så lenge. Som også denne rettssaken har vist: En etterforskning blir vanskeligere, jo lengre tid som går etter det man vil ha undersøkt.

Utsettelsen av den lovede granskningen er derfor urovekkende. Da Jensen funnet skyldig av Oslo tingrett, tok daværende justisminister Per-Willy Amundsen initiativ til en ekstern og uavhengig gransking.

Hans begrunnelse var at tilliten til politiet er svekket som følge av Jensen-saken. Amundsen hadde rett. Uavhengig av om Eirik Jensen er skyldig eller ei, har saken sådd tvil om vi har et korrupsjonsfritt politi, og brakt fram en rekke forhold ved etatens arbeid som bør undersøkes nøye.

Forslaget fikk bred støtte – fra blant andre politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo, politidirektør Odd Reidar Humlegård og Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund. De hadde alle rett, da de sa at en gransking ville være et viktig bidrag for å bevare tilliten til politiet og rettsstaten.

Så bråsnudde departementet, og i mars i fjor la daværende justisminister Sylvi Listhaug prosjektet på is. Samtidig sa kilder til Dagbladet at enkelte polititopper skal ha forsøkt å hindre granskningen, i frykt for at den kunne lede til straffeforfølgelse av andre politifolk.

Like før ankesaken begynte, kom nyheten om at granskningen blir utsatt. Nå var det plutselig viktig å vente på en rettskraftig dom. Onsdag ville departementet ikke engang kommentere en eventuell gransking før Jensen-saken er ferdig i rettssystemet. Det er nå grunn til å frykte at den varslede gjennomgangen av politiets arbeidsmetoder og kontrollfunksjoner ikke vil bli noe av.

Politiet står midt i en omfattende reform. En uavhengig gransking vil kunne gi viktige bidrag til diskusjonen om hvordan politiet skal arbeide framover. Det vil være et uvurderlig bidrag til å bygge opp tilliten på nytt. Justisdepartementet bør snarest ta mandatet fram fra skuffen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!