Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Trussel om boikott av Nordlys

Justisministeren bør være den siste som mener medieboikott er en god idé

Medier som formidler positive nyheter er nyttig, mens de som utfordrer med kritikk er hår i suppa.

Meninger

Skal det komme på plass en ny innfartsvei til Tromsø, E8, slik Frp og regjeringen har lovet, eller ikke? Det er den prosaiske bakgrunnen for at landets justisminister Per-Willy Amundsen denne helga varslet en mulig boikott av avisa Nordlys.

Lokal- og regionaviser er ikke ukjent med at lokale småkonger truer med annonseboikott eller annen sanksjonering mot brysomme pressefolk. Det er heller ikke noe nytt at Frp reiser bust mot media. Partiet er født inn i opposisjon til mediene, og det er en del av populismens natur å ha et turbulent forhold til redaktørstyrte medier.

Men når du har nådd så langt i det norske samfunnet at du har blitt justisminister, forventer vi en mer forsiktig omgang med trusler. Justisministeren skal sikre ytringsfriheten, og bør være den siste som mener medieboikott er en god måte å vise sin uenighet på. Den forrige justisministeren gjorde et poeng av å brenne lokalavisa på Facebook, den nye forsvarer sitt utfall mot Nordlys med at han gjør det som førstekandidat for Troms Frp til Stortinget, ikke som justisminister. Det et uttrykk for en sviktende rolleforståelse. Erna Solberg er statsminister hele døgnet, justisministeren likeså - selv om de også måtte være ledere for enten velforeninger eller representere lokallag på kveldstid.

Det er også en merkelig sak som får det til å tordne fra øverste hold i justisdepartementet. Ny E8 til Tromsø har vært en høyprofilert sak i nordnorske medier i mange år, og regjeringspartiene har lovet å få på plass den nye veien. Seinest i oktober i fjor var Tromsø Høyre ute i nettavisen iTromsø med en gledesstrålende nyhet om at det var satt av penger i statsbudsjettet til å ferdigstille reguleringsplanen for veien, slik at E8 kan legges inn i Nasjonal Transportplan (NTP). Den kommer nå til våren. Men da statssekretær i samferdselsdepartemenet Tom Cato Karlsen (Frp) innledet på Tromsø Frp’s fylkesårsmøte i helga, ble ikke E8 nevnt med et ord. På spørsmål fra reporteren i Nordlys svarte Karlsen at han ikke kan love at veien blir en del av NTP.

Da Nordlys fulgte opp med en sak der Ap-ordføreren i byen reagerte på dette av frykt for at veien ikke blir noe av, tente både Tom Cato Karlsen og Per-Willy Amundsen på alle plugger, med støtteerklæringer på Facebook fra samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp). De mener saken er oppkonstruert fordi det er en slags taushetsplikt knyttet til framtidige NTP-er. Den plikten er ikke mer hellig enn at Solvik-Olsen for eksempel i Bygdanytt i desember lovet både «ny vei og jernbane mellom Arna og Stanghelle i neste NTP».

Medier som formidler positive nyheter er nyttig, mens de som utfordrer med kritikk er hår i suppa. I disse tider hvor den amerikanske administrasjonen betrakter mediene som notorisk løgnaktige og en del av opposisjonen, er det viktigere enn noen gang at ansvarlige krefter holder hodet kaldt. Per-Willy Amundsen mener Nordlys sin dekning av saken har gjort dem fortjent til økenavnet «Pravda», det autoritære Sovjetunionens gamle talerør. I denne saken er det tvert imot Amundsen som er autoritær.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling